Zone Diëten – Een manier van leven geen tijdelijke oplossing

Zone Diëten – Een manier van leven geen tijdelijke oplossing
Zone Diëten – Een manier van leven geen tijdelijke oplossing

De zone diëten zijn een manier van leven, geen eetplan voor een bepaalde periode gericht op het verliezen van een bepaalde hoeveelheid gewicht. In die zin zijn zonediëten helemaal geen diëten, maar eerder een levensstijlplan. Het Zonedieet is een dieet dat populair is geworden door de boeken van biochemicus Barry Sears. Hij pleit voor het eten van calorieën uit koolhydrateneiwitten en vetten in een verhouding van 40% / 30% / 30%[

Met het Zone Dieet kun je sommige genen in- en uitschakelen. Zo voel je je energie stijgen, terwijl je je taille ziet krimpen. Bovendien kun je afscheid nemen van honger. Met de Zone diëten kun je wellness in eigen hand nemen.

Zone diëten gaan over balans.

Dieetplannen die de woorden “laag” (laag caloriearm, vetarm, koolhydraatarm) of “hoog” (hoog eiwit) gebruiken om ze te beschrijven, zijn hormonaal niet duurzaam. Om een leven lang een hormonaal evenwicht te behouden, moet een dieet het woord “matig” in de beschrijving gebruiken. De zonediëten zijn matig in alles wat ze doen.

Specifiek beveelt het aan:

  1. Vetarme eiwitten
  2. Koolhydraten met lage glycemische lading, waaronder de meeste groentenen fruit
  3. Hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten

Zonediëten balanceren uw hormonen binnen een specifiek bereik om honger op minder calorieën te beheersen. Je krijgt nog steeds de juiste voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft voor de gezondheid op de lange termijn. Zone Diets moet worden beschreven als een matig-koolhydraat, matig-eiwit, matig vet dieet. Je hebt ongeveer één gram vet voor elke twee gram eiwit en drie gram koolhydraten. Dit wordt beschreven als de Zone 1-2-3 Methode. Deze verhoudingen bevatten de nieuwste voedingsaanbevelingen van het Joslin Diabetes Research Center van de Harvard Medical School. Deze formule wordt aanbevolen voor de behandeling van diabetes type 2 en obesitas.

Zone diëten hebben de juiste balans van eiwitten, koolhydraten en vetten, zodat u de drie belangrijkste hormonen die door het dieet worden gegenereerd, namelijk insuline, glucagon en eicosanoïden, kunt beheersen. Insuline is een opslaghormoon. Overtollige insuline maakt je dik en houdt je dik. Het versnelt ook stille ontstekingen. Glucagon is een mobilisatiehormoon dat het lichaam vertelt om de opgeslagen koolhydraten in je lichaam in een gestaag tempo vrij te geven. Dit leidt tot gestabiliseerde bloedsuikerspiegels die de sleutel zijn voor optimale mentale en fysieke prestaties. Eicosanoïden zijn de hormonen die de meeste controle hebben over stille ontstekingen. Het zijn ook de zogenaamde “meesterhormonen” die indirect een breed scala aan andere hormonale systemen in je lichaam orkestreren.

Om de maaltijd van een zonedieet te maken, begin je met het kiezen van een vetarme eiwitbron zoals kip zonder vel, eiwitten of tofu. Dan breng je het in balans met koolhydraten waaronder de meeste groenten en fruit. Je wilt koolhydraten vermijden die afkomstig zijn van granen en zetmeel plus bepaalde soorten fruit en groenten, waaronder maïs, bananen en rozijnen. Ten slotte is je laatste stap om goede vetbronnen te kiezen om de maaltijd aan te vullen. Olijfolie, amandelen, visolie en avocado’s worden aanbevolen en je moet wegblijven van vetten die in vet rood vlees, eierdooiers en orgaanvlees zitten. Voor zover mogelijk moet u bewerkte voedingsmiddelen vermijden.

Je moet binnen een uur na het ontwaken een zonedieetontbijt eten. De lunch moet binnen vijf uur zijn. In de middag, binnen 5 uur na de lunch, moet je halverwege de middag een snack nemen. Je moet het avondeten binnen 3 uur na je snack eten. Dan, voordat je naar bed gaat, kun je nog een snack nemen.

Zone diëten zijn in principe in lijn met de maaltijden die je grootmoeder zou hebben geserveerd. Alles vanaf nul en alles met mate is de kern van Zone-diëten.

Kritiek op zone Dieet

De American Heart Association, waarschuwt voor diëten waarbij het grootste gedeelte van de calorieën uit eiwitten afkomstig is, ze geven aan dat de in het Zonedieet toegestane hoeveelheid vlees een bron is van een gevaarlijke hoeveelheid verzadigde vetten.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in