Wat zijn de symptomen van hypothyreoïdie? (Schildklier)

Wat zijn de symptomen van hypothyreoïdie? (Schildklier)
Wat zijn de symptomen van hypothyreoïdie? (Schildklier)

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen aanmaakt. De schildklier is een klier die aan de voorkant van de hals zit en die verantwoordelijk is voor de aanmaak van hormonen die invloed hebben op de stofwisseling en groei van het lichaam.

Symptomen

De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere gewichtstoename, vermoeidheid, koude intolerantie, droge huid, haaruitval, stemmingswisselingen en verminderde concentratie. Sommige mensen met hypothyreoïdie hebben ook last van constipatie, spierpijn en gewrichtspijn.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van hypothyreoïdie. De meest voorkomende oorzaak is een auto-immuunziekte genaamd Hashimoto’s thyroïditis. Hierbij wordt het lichaam eigen immuunsysteem aangezet tegen de eigen schildklier. Andere oorzaken van hypothyreoïdie kunnen zijn: een verwijderde of beschadigde schildklier, een tekort aan jodium in de voeding, of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals lithium.

Diagnose

De diagnose van hypothyreoïdie wordt gesteld op basis van bloedonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de concentraties van de schildklierhormonen TSH en T4 in het bloed. Als de concentratie van TSH verhoogd is en de concentratie van T4 verlaagd is, dan duidt dit op hypothyreoïdie.

Behandeling

De behandeling van hypothyreoïdie bestaat uit het geven van schildklierhormonen in de vorm van tabletten. Deze tabletten zorgen ervoor dat de hormonen die de schildklier normaal gesproken zou aanmaken, toch in het lichaam aanwezig zijn. Deze behandeling is levenslang en moet regelmatig worden aangepast aan de hand van bloedonderzoek.

Preventie

Er is geen specifieke manier om hypothyreoïdie te voorkomen. Het is wel belangrijk om jodiumrijk voedsel te eten, zoals vis, eieren en zuivelproducten. Ook het vermijden van straling in de halsregio kan helpen om de kans op schildklier aandoeningen te verminderen. Mensen die een verhoogd risico hebben op hypothyreoïdie, zoals mensen met een familiegeschiedenis van schildklieraandoeningen of mensen met een auto-immuunziekte, worden aangeraden om regelmatig hun schildklier te laten controleren.

Conclusie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen aanmaakt, wat kan leiden tot verschillende symptomen zoals gewichtstoename, vermoeidheid en koude intolerantie. De oorzaken van hypothyreoïdie kunnen variëren van auto-immuunziekten tot medicijngebruik. De diagnose wordt gesteld op basis van bloedonderzoek en de behandeling bestaat uit het geven van schildklierhormonen in de vorm van tabletten. Er is geen specifieke manier om deze aandoening te voorkomen, maar het is wel belangrijk om gezonde leefstijl te behouden en regelmatig controles te laten uitvoeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in