Wat is Yoga ?

Wat is Yoga
Wat is Yoga

Yoga, wat discipline betekent, werd in het jaar 300 ontwikkeld door een Indiase hindoe genaamd Patanjali. Het doel is om de spieren te strekken, het lichaam te versterken en de concentratie te verhogen. Het kan je ook helpen ontspannen, als je daar moeite mee hebt.

Geen wonder dat deze oude discipline populair is geworden onder moderne entertainers en atleten. Afhankelijk van wie het beoefent, kan yoga gewoon een reeks oefeningen of een totale manier van leven zijn.

Sommigen die yoga beoefenen, yogi’s genaamd, proberen de discipline te gebruiken om een hoog bewustzijnsniveau te bereiken. Ze respecteren bepaalde onthoudingen (dingen om niet te doen), zoals niet liegen, stelen, hebzuchtig zijn of andere mensen schaden. Ze beoefenen ook bepaalde vieringen (dingen om te doen), zoals schoon, tevreden, zelfbeheersing, leergierig en toegewijd zijn.

Fysieke controle is ook belangrijk in yoga. Yogi’s trainen zichzelf om volledig en diep adem te halen. Ze beschouwen het ademen als een levenskracht en tellen een levensduur niet in jaren, maar in het aantal genomen ademhalingen.

In tegenstelling tot oefeningen die alleen op kracht werken, helpt yoga het lichaam ook om flexibel te worden. Als gevolg hiervan zien sommige yoga-oefeningen (asana’s genoemd) er een beetje vreemd uit en denk je misschien dat je een menselijke krakeling moet zijn om ze te doen. Niet dus. Je moet gewoon ontspannen.

In yoga ontspan je je in stretches, waarbij je jezelf nooit dwingt. Het gezegde geen pijn – geen winst is eenvoudigweg niet van toepassing. Je doet alleen het beste wat je op dit moment kunt, en op een later moment zul je meer doen.

Alle yogahoudingen vragen om balans. En omdat je niet kunt balanceren als je denkt aan het tv-programma van gisteravond, vereist yoga ook concentratie. Leer je te concentreren in yoga en je zult je beter kunnen concentreren op honkbal, tennis of zelfs school.

Yoga-oefeningen kopiëren de natuur. Veel yogahoudingen zijn terug te voeren op de vormen van wezens, zoals de cobra, kat, hond, schildpad, krab en adelaar.

In de cobrahouding vraag je jezelf bijvoorbeeld af, Hoe zou het voelen om een cobra te zijn. Je ligt op je buik met je voorhoofd op de grond. Terwijl je inademt, rol je langzaam je hoofd naar achteren en ondersteun je jezelf met je handen. Je houdt die houding vast en komt dan langzaam naar beneden en probeert te bewegen zoals een slang zou bewegen.

Alle yoga oefeningen bevorderen kracht en kalmte. De effecten van elke beweging op een spier, een klier of een zenuwcentrum zijn zorgvuldig doordacht.

U kunt bepaalde oefeningen kiezen om uzelf te ontdoen van bepaalde pijnen, zoals rugpijn door het inpakken van de rug of beenpijn door joggen. Yoga kan je helpen om te skiën of je helpen gevoelens van depressie of angst onder controle te houden.

Elk goed boek over yoga zal verschillende asana’s beschrijven en vertellen hoe elk werkt. Misschien heb je zelfs al yoga-oefeningen gedaan. Ooit een handstand gedaan, of het wiel. Veel oefenprogramma’s lenen van yoga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in