Wat is prediabetes?

Wat is prediabetes?
Wat is prediabetes?

Prediabetes is een aandoening waarbij uw bloedglucose (suiker) hoger is dan normaal, maar niet hoog genoeg om gediagnosticeerd te worden als type 2 diabetes. Dit betekent dat u een hoger dan gemiddeld risico hebt om in de toekomst type 2 diabetes te ontwikkelen, en het is een waarschuwingsteken dat u uw levensstijl moet veranderen om uw risico te verminderen.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meer dan 84 miljoen Amerikaanse volwassenen (1 op de 3) prediabetes, en 90% van hen weet niet dat ze het hebben. Dit is zorgwekkend omdat prediabetes, als het onbehandeld blijft, kan leiden tot type 2 diabetes, een chronische ziekte die kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties zoals hartziekte, beroerte, nierfalen, blindheid en amputatie.

Oorzaken van prediabetes

Prediabetes treedt op wanneer uw lichaam insuline niet effectief gebruikt. Insuline is een hormoon dat uw lichaam helpt glucose uit het voedsel dat u eet om te zetten in energie die uw lichaam kan gebruiken. Wanneer uw lichaam resistent wordt tegen insuline, kan het glucose niet effectief gebruiken en stijgen uw bloedsuikerspiegels.

Er zijn verschillende factoren die uw risico op het ontwikkelen van prediabetes kunnen verhogen, waaronder:

 • Overgewicht of obesitas hebben
 • Een familiegeschiedenis van diabetes hebben
 • Fysiek inactief zijn
 • Hoge bloeddruk of hoog cholesterolgehalte hebben
 • Ouder zijn dan 45 jaar
 • Zwangerschapsdiabetes (diabetes tijdens de zwangerschap) hebben gehad
 • Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) hebben

Symptomen van prediabetes

De meeste mensen met prediabetes hebben geen symptomen, daarom is het belangrijk om regelmatig uw bloedsuikerspiegel te laten controleren als u een risico loopt. Sommige mensen kunnen echter symptomen ervaren die vergelijkbaar zijn met die van diabetes, zoals:

 • Toegenomen dorst en urineren
 • Vermoeid of uitgeput voelen
 • Wazig zien
 • Langzame genezing van snijwonden of wonden
 • Tintelingen of gevoelloosheid in de handen of voeten

Diagnose van prediabetes

Prediabetes wordt meestal gediagnosticeerd met een bloedtest genaamd de A1C-test, die uw gemiddelde bloedglucosegehalte meet over de afgelopen 2-3 maanden. Als uw A1C-gehalte tussen 5,7% en 6,4% ligt, heeft u prediabetes. Andere tests die kunnen worden gebruikt om prediabetes te diagnosticeren, zijn de nuchtere plasmaglucosetest en de orale glucosetolerantietest.

Behandeling van prediabetes

Het goede nieuws is dat prediabetes kan worden teruggedraaid, en u kunt het ontstaan van type 2 diabetes voorkomen of uitstellen door veranderingen in uw levensstijl aan te brengen. Deze omvatten:

 • Afvallen: Slechts 5-10% van uw lichaamsgewicht verliezen kan uw risico op diabetes aanzienlijk verminderen.
 • Een gezond dieet volgen: Een gezond dieet moet veel fruit, groenten, volle granen, mager eiwit en gezonde vetten bevatten en bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en verzadigde en transvetten beperken.
 • Regelmatig sporten: Richt op minstens 150 minuten matig-intensieve aerobe beweging per week, zoals stevig wandelen, fietsen of zwemmen.
 • Stoppen met roken: Roken verhoogt uw risico op diabetes, dus als u rookt, is het belangrijk om te stoppen.

Uw zorgverlener kan ook medicatie voorschrijven om uw bloedsuikerspiegel te verlagen indien nodig.

Monitoring en follow-up

Als u prediabetes heeft, is het belangrijk om regelmatig uw bloedsuikerspiegel te laten controleren om uw voortgang te volgen en uw risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes te verminderen. Uw zorgverlener kan regelmatige A1C-tests, bloedglucosemonitoring of andere tests aanbevelen om uw risico te beoordelen.

Tot slot is prediabetes een waarschuwingsteken dat u risico loopt op het ontwikkelen van type 2 diabetes, maar het kan worden teruggedraaid met levensstijlveranderingen zoals gewichtsverlies, gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en stoppen met roken. Als u denkt dat u risico loopt op prediabetes, raadpleeg dan uw zorgverlener voor een bloedglucosetest.

Preventie van prediabetes

De beste manier om prediabetes te voorkomen is door een gezonde levensstijl aan te nemen. Dit omvat:

 • Een gezond gewicht behouden: Als u overgewicht of obesitas heeft, verlies dan een beetje gewicht en probeer het af te houden. Een BMI tussen 18,5 en 24,9 wordt beschouwd als gezond.
 • Gezonde voeding: Eet een gezonde en uitgebalanceerde voeding, rijk aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten, gezonde vetten en vezels. Beperk uw inname van suikers, bewerkte voedingsmiddelen, zout en ongezonde vetten.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Probeer minstens 30 minuten per dag matige lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, joggen, zwemmen of fietsen. Probeer indien mogelijk elke dag te bewegen.
 • Stoppen met roken: Roken kan uw risico op prediabetes en diabetes verhogen, dus als u rookt, is het belangrijk om te stoppen.

Risicofactoren voor prediabetes

Sommige mensen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van prediabetes dan anderen. De belangrijkste risicofactoren zijn:

 • Leeftijd: Het risico op prediabetes neemt toe naarmate u ouder wordt, vooral als u ouder bent dan 45 jaar.
 • Gewicht: Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor prediabetes.
 • Familiegeschiedenis: Als diabetes voorkomt in uw familie, heeft u een hoger risico op prediabetes.
 • Sedentaire levensstijl: Gebrek aan lichaamsbeweging en langdurig zitten kunnen het risico op prediabetes verhogen.
 • Hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte: Hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte zijn ook risicofactoren voor prediabetes.

Als u een of meer van deze risicofactoren heeft, moet u regelmatig uw bloedsuikerspiegel laten controleren om te zien of u prediabetes heeft.

Conclusie

Prediabetes is een aandoening waarbij uw bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal, maar niet hoog genoeg om gediagnosticeerd te worden als type 2 diabetes. Het is een waarschuwingsteken dat u risico loopt op het ontwikkelen van diabetes in de toekomst. Gelukkig kan prediabetes worden teruggedraaid door veranderingen in levensstijl, zoals een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, stoppen met roken en gewichtsverlies. Als u risico loopt op prediabetes, moet u regelmatig uw bloedsuikerspiegel laten controleren en met uw zorgverlener praten over manieren om uw risico te verminderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in