Wat is Overgewicht?

Overgewicht is een medische aandoening waarbij overtollig lichaamsvet gezondheidsproblemen veroorzaakt door een ongezonde balans van calorie-inname en verbruik.
Overgewicht is een medische aandoening waarbij overtollig lichaamsvet gezondheidsproblemen veroorzaakt door een ongezonde balans van calorie-inname en verbruik.

Overgewicht is een groeiend probleem wereldwijd en heeft zowel fysieke als mentale implicaties voor individuen. In dit artikel zullen we gedetailleerd bespreken wat overgewicht is, de oorzaken, gevolgen, en manieren om het te voorkomen. Dit artikel is geschreven op voortgezet onderwijs niveau en biedt betrouwbare, op feiten gebaseerde informatie.

Wat is Overgewicht?

Definitie van Overgewicht

Overgewicht wordt gedefinieerd als een abnormale of overmatige vetophoping die een risico voor de gezondheid kan inhouden. Het wordt meestal gemeten aan de hand van de Body Mass Index (BMI), een eenvoudige index van gewicht-voor-lengte die wordt gebruikt om ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht en obesitas te classificeren bij volwassenen. De BMI wordt berekend door het gewicht in kilogrammen te delen door de lengte in meters in het kwadraat (kg/m²).

 • BMI Classificaties:
  • Ondergewicht: BMI < 18,5
  • Normaal gewicht: BMI 18,5 – 24,9
  • Overgewicht: BMI 25 – 29,9
  • Obesitas: BMI ≥ 30

Het Verschil tussen Overgewicht en Obesitas

Overgewicht en obesitas zijn beide termen die verwijzen naar ranges van gewicht die groter zijn dan wat wordt beschouwd als gezond voor een bepaalde lengte. Het verschil zit voornamelijk in de mate van overgewicht. Obesitas is een ernstigere vorm van overgewicht die vaak gepaard gaat met een groter risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hartziekten en bepaalde vormen van kanker.

Oorzaken van Overgewicht

Genetische Factoren

Genetische factoren spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het gewicht van een individu. Studies hebben aangetoond dat bepaalde genen de kans op overgewicht kunnen vergroten door de manier waarop het lichaam voedsel verwerkt en opslaat. Hoewel genen een invloed hebben, is het belangrijk om te benadrukken dat ze niet de enige oorzaak zijn van overgewicht.

Omgevingsfactoren

Onze omgeving heeft een aanzienlijke invloed op onze eet- en bewegingsgewoonten. De beschikbaarheid van calorierijk, vet- en suikerrijk voedsel, evenals een levensstijl die weinig fysieke activiteit vereist, draagt bij aan de toename van overgewicht. Reclames voor ongezond voedsel, de afname van lichamelijke opvoeding op scholen en de toename van zittende activiteiten zoals televisiekijken en gamen, spelen allemaal een rol.

Psychologische Factoren

Emotionele factoren kunnen ook bijdragen aan overgewicht. Stress, verveling, verdriet en angst kunnen leiden tot emotioneel eten, waarbij mensen naar voedsel grijpen voor comfort in plaats van honger. Dit kan resulteren in een hogere calorie-inname en uiteindelijk gewichtstoename.

Leefstijlfactoren

Een gebrek aan fysieke activiteit is een belangrijke oorzaak van overgewicht. Moderne technologieën hebben geleid tot minder fysieke arbeid en meer zittend gedrag. Daarnaast dragen slechte voedingsgewoonten, zoals het consumeren van grote porties, frequente snacks en de voorkeur voor bewerkte voedingsmiddelen, bij aan overgewicht.

Gevolgen van Overgewicht

Gezondheidsrisico’s

Overgewicht brengt tal van gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder:

 • Hart- en vaatziekten: Overgewicht verhoogt het risico op hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hartziekten.
 • Diabetes type 2: Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van diabetes type 2.
 • Kanker: Bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker, darmkanker en prostaatkanker, komen vaker voor bij mensen met overgewicht.
 • Gewrichtsproblemen: Overgewicht kan leiden tot artrose, een degeneratieve gewrichtsaandoening, door extra belasting van de gewrichten.

Psychologische Gevolgen

Naast fysieke gezondheidsproblemen kan overgewicht ook psychologische gevolgen hebben, zoals:

 • Laag zelfbeeld: Mensen met overgewicht kunnen een negatief zelfbeeld en een laag zelfvertrouwen hebben.
 • Depressie: Er is een verband tussen overgewicht en depressie, waarbij mensen met overgewicht vaker depressieve symptomen ervaren.
 • Stigma en Discriminatie: Mensen met overgewicht kunnen geconfronteerd worden met vooroordelen, stigma en discriminatie, wat hun mentale gezondheid verder kan beïnvloeden.

Preventie van Overgewicht

Gezonde Voedingsgewoonten

Het aannemen van gezonde voedingsgewoonten is cruciaal bij de preventie van overgewicht. Dit omvat het consumeren van een uitgebalanceerd dieet rijk aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Het is belangrijk om de inname van suikerrijke dranken, fastfood en bewerkte voedingsmiddelen te beperken.

 • Portiecontrole: Het beheersen van portiegroottes kan helpen bij het voorkomen van overmatige calorie-inname. Kleinere borden en het bewust kiezen van kleinere porties kunnen hierbij helpen.
 • Regelmatige maaltijden: Het overslaan van maaltijden kan leiden tot overeten later op de dag. Het handhaven van regelmatige eetmomenten kan helpen bij het reguleren van de eetlust en het voorkomen van overeten.
Preventie van overgewicht kan worden bereikt door regelmatige fysieke activiteit, zoals wandelen, fietsen en sporten, voor een gezond lichaam.
Preventie van overgewicht kan worden bereikt door regelmatige fysieke activiteit, zoals wandelen, fietsen en sporten, voor een gezond lichaam.

Fysieke Activiteit

Regelmatige fysieke activiteit is essentieel voor het handhaven van een gezond gewicht en het voorkomen van overgewicht. Het wordt aanbevolen om minstens 150 minuten matig intensieve aerobe activiteit of 75 minuten intensieve aerobe activiteit per week te doen, in combinatie met spierversterkende activiteiten op twee of meer dagen per week.

 • Dagelijkse beweging: Kleine veranderingen, zoals de trap nemen in plaats van de lift, wandelen of fietsen naar het werk, kunnen bijdragen aan een actiever leven.
 • Georganiseerde sportactiviteiten: Deelname aan sportactiviteiten, zoals teamsporten of fitnessklassen, kan niet alleen fysieke activiteit bevorderen maar ook sociale interactie stimuleren.

Educatie en Bewustwording

Het vergroten van de kennis en bewustwording over gezonde levensstijlkeuzes speelt een belangrijke rol bij de preventie van overgewicht. Dit kan door middel van:

 • Gezondheidseducatie op scholen: Het integreren van voeding en bewegingseducatie in het curriculum kan kinderen van jongs af aan helpen gezonde gewoonten aan te leren.
 • Publieke gezondheidscampagnes: Campagnes die zich richten op het belang van een gezonde levensstijl en de risico’s van overgewicht kunnen de bevolking helpen bewuster te worden van hun keuzes.

Behandeling van Overgewicht

Dieet en Voeding

Het aanpassen van de voeding is een van de eerste stappen in de behandeling van overgewicht. Het kan nuttig zijn om samen te werken met een diëtist om een op maat gemaakt dieetplan te ontwikkelen dat de calorie-inname vermindert en de voedingskwaliteit verbetert.

 • Caloriebeperking: Het verminderen van de totale calorie-inname kan helpen bij gewichtsverlies. Dit kan door het kiezen van voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid, zoals groenten en fruit, en het beperken van voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid, zoals snoep en fastfood.
 • Glycemische index: Het kiezen van koolhydraten met een lage glycemische index kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van hongergevoelens.

Fysieke Activiteit en Oefening

Het verhogen van de fysieke activiteit is essentieel bij de behandeling van overgewicht. Dit kan worden bereikt door een combinatie van aerobe oefeningen, zoals wandelen of fietsen, en spierversterkende oefeningen, zoals gewichtheffen.

 • Individueel oefenprogramma: Een gepersonaliseerd oefenprogramma, opgesteld in samenwerking met een fysiotherapeut of fitnesscoach, kan helpen om effectief gewicht te verliezen en de algemene fitheid te verbeteren.
 • Motivatie en volharding: Het behouden van een actieve levensstijl vereist motivatie en doorzettingsvermogen. Het stellen van haalbare doelen en het bijhouden van de voortgang kan helpen bij het volhouden van een actief programma.

Medische Interventies

In sommige gevallen kunnen medische interventies nodig zijn om overgewicht te behandelen. Dit kan variëren van medicatie tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de ernst van het overgewicht en de aanwezigheid van bijkomende gezondheidsproblemen.

 • Medicatie: Er zijn medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij gewichtsverlies door de eetlust te onderdrukken of de absorptie van vet te verminderen. Deze moeten echter altijd worden gebruikt onder begeleiding van een arts.
 • Bariatrische chirurgie: Voor mensen met ernstige obesitas kan bariatrische chirurgie, zoals een maagband of maagomleiding, een optie zijn. Deze procedures verminderen de grootte van de maag en helpen bij het beperken van de voedselinname.

De Rol van Voeding en Beweging

Voeding als Basis

Voeding speelt een centrale rol in het beheersen van het lichaamsgewicht. Een evenwichtige en gezonde voeding kan helpen bij het voorkomen van overgewicht en het behouden van een gezond gewicht.

 • Macronutriënten balans: Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Elk van deze macronutriënten heeft een specifieke rol in het lichaam en een onevenwichtige inname kan bijdragen aan gewichtstoename.
 • Vezelrijke voeding: Voedingsmiddelen rijk aan vezels, zoals groenten, fruit en volle granen, kunnen helpen bij het bevorderen van verzadiging en het reguleren van de spijsvertering.

Beweging en Lichaamsbeweging

Naast voeding is regelmatige lichaamsbeweging essentieel voor gewichtsbeheersing. Fysieke activiteit helpt niet alleen bij het verbranden van calorieën, maar heeft ook tal van andere gezondheidsvoordelen.

 • Cardiovasculaire gezondheid: Regelmatige aerobe oefeningen verbeteren de cardiovasculaire gezondheid en verminderen het risico op hart- en vaatziekten.
 • Spiermassa en metabolisme: Spierversterkende oefeningen helpen bij het opbouwen van spiermassa, wat op zijn beurt het basale metabolisme kan verhogen en helpt bij het verbranden van meer calorieën, zelfs in rust.
In Nederland heeft 16% van de volwassenen obesitas, een verdriedubbeling sinds de jaren tachtig, wat gezondheidsproblemen veroorzaakt.
In Nederland heeft 16% van de volwassenen obesitas, een verdriedubbeling sinds de jaren tachtig, wat gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Overgewicht in Nederland

Statistieken en Trends

In Nederland is overgewicht een groeiend probleem. Volgens de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS, in samenwerking met het RIVM, had in 2023 16 procent van de bevolking van 20 jaar of ouder obesitas. Dit is drie keer zoveel als begin jaren tachtig, toen slechts 5 procent obesitas had. Ook het voorkomen van ernstigere vormen van obesitas nam toe, van 1 procent in 1981 naar 4 procent in 2023.

 • Toename van obesitas: De toename van obesitas in Nederland weerspiegelt een wereldwijde trend van toenemend overgewicht, wat wordt toegeschreven aan veranderingen in dieet en levensstijl.
 • Regionale verschillen: Er zijn ook regionale verschillen in de prevalentie van overgewicht en obesitas, met hogere percentages in bepaalde stedelijke en landelijke gebieden.

Beleidsmaatregelen

De Nederlandse overheid heeft verschillende beleidsmaatregelen ingevoerd om overgewicht te bestrijden. Dit omvat initiatieven op het gebied van volksgezondheid, onderwijs en stadsplanning.

 • Gezonde Scholen Programma: Dit programma richt zich op het bevorderen van gezonde eet- en bewegingsgewoonten bij kinderen en jongeren door middel van educatie en schoolmaaltijden.
 • Stimulering van Fysieke Activiteit: Initiatieven zoals de aanleg van fietspaden, sportfaciliteiten en publieke campagnes om beweging te stimuleren, zijn cruciaal voor het bevorderen van een actieve levensstijl.

Conclusie

Overgewicht is een complex gezondheidsprobleem met meerdere oorzaken en ernstige gevolgen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Preventie en behandeling vereisen een uitgebreide benadering die voeding, lichaamsbeweging, educatie en medische interventies combineert. Het aanpakken van overgewicht is essentieel voor het verbeteren van de algehele volksgezondheid en het verminderen van de ziektelast in de samenleving.

Bronnen

 • CBS. (2023). Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van 1981 tot en met 2023. Geraadpleegd van CBS
 • RIVM. (2023). Volksgezondheid en Zorg. Geraadpleegd van RIVM

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in