Wat is het Atkins-dieet?

Wat is het Atkins-dieet?
Wat is het Atkins-dieet?

Het Atkins-dieet voor gewichtsverlies is gebaseerd op een eenvoudig principe: uw lichaam verbrandt zowel koolhydraten als vet voor calorieën. Als je de beschikbare hoeveelheden koolhydraten vermindert, zal het meer vet verbranden en zul je afvallen. Het is een koolhydraten beperkend dieet.

Volgens Atkins zijn calorieën onbelangrijk.

De sleutel tot het verliezen van gewicht is om de koolhydraten die je eet te beperken en het lichaam te dwingen zich te wenden tot zijn opgeslagen vet als energiebron. Als bewijs hiervan wijzen voorstanders van het Atkins-dieet op de volgende feiten die zijn afgeleid van onderzoek:

* Wanneer het lichaam niet genoeg koolhydraten heeft, zal het ketenen gebruiken die zijn afgeleid van vet als energie.
* U kunt meer voedsel eten en meer gewicht verliezen op een koolhydraatarm dieet dan op een vetarm dieet.
* Je hunkert naar minder voedsel als je minder koolhydraten eet.
* Door minder koolhydraten te eten, hebben mensen de neiging om minder calorieën te eten zonder ze te tellen.
* Hoe groter het verschil tussen vet en koolhydraten, hoe groter het gewichtsverlies.

Kortom, als u uw inname van koolhydraten beperkt, zult u hoogstwaarschijnlijk ook uw inname van calorieën beperken. Door uw koolhydraatinname te verlagen, moedigt u uw lichaam aan om zich tot vet te wenden voor energie.

Het Atkins-dieet heeft stormen van controverse veroorzaakt sinds het voor het eerst werd gepubliceerd. De aanbeveling om een eiwitrijk, koolhydraatarm te eten, vloog in het gezicht van alle voedingsaanbevelingen van gevestigde medische instellingen. Het dieet werd als onveilig bestempeld, vooral als het werd gebruikt als een levenslang gewichtsbehoudsplan. In de afgelopen vijf tot tien jaar zijn er talloze studies geweest die aan beide kanten van de vergelijking naar beneden komen, en Atkins laatste versie van het dieet omvatte de erkenning dat calorieën ertoe doen, en het advies om ‘alleen genoeg te eten om de honger te stillen’.

Een typisch menu voor een maaltijd op het Atkins-dieet kan zijn

  • Portobello en Ricotta Crostini
  • Chicken Milanese over Spring Salad
  • Lemon Vinaigrette dressing
  • Warme Linzen en Selderij
  • Frambozen Cheesecake in een kopje

Het eetplan aanbevolen door het Atkins-dieet bevat zeer lage porties koolhydraten, waarbij de meerderheid van de koolhydraten wordt afgeleid van groenten met veel vezels en weinig vezels in koolhydraten en onbeperkte porties eiwitten, waaronder vetrijke eiwitten zoals rundvlees, varkensvlees en kaas.

Vervolgonderzoek bij mensen die het Atkins-dieet hebben gebruikt om af te vallen, toont een snel initieel gewichtsverlies dat uiteindelijk afvlakt.

Het Atkins-dieet heeft vier fasen om er rekening mee te houden:

1. De inductiefase, die koolhydraten ernstig beperkt.

2. De OWL (Ongoing Weight Loss) Fase, waarin je beperkte koolhydraten toevoegt en het eetplan afstemt op je smaak

3. Pre-onderhoud, met tien pond of minder voor het doel, vertraagt opzettelijk gewichtsverlies om het lichaam aan te passen aan het dieet na gewichtsverlies.

4. Lifetime Maintenance, een langdurig eetplan dat de nadruk legt op koolhydraatarm en gezond, langdurig eten.

Wie moet het Atkins-dieet gebruiken?

Hoewel het Atkins-dieet op het eerste gezicht direct in strijd lijkt te zijn met wat door de meeste medische instellingen wordt aanbevolen, zijn veel van de principes eigenlijk hetzelfde. Tenzij u onder de hoede van een arts bent voor een chronische medische aandoening zoals diabetes, hoge bloeddruk of coronaire problemen, kunt u het Atkins-dieet gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in