Wat is een maagverkleining en wat zijn de voor en nadelen?

Wat is een maagverkleining en wat zijn de voor en nadelen?
Wat is een maagverkleining en wat zijn de voor en nadelen?

Een maagverkleining, ook wel bekend als maagomleiding, is een chirurgische procedure waarbij de grootte van de maag wordt verkleind met behulp van een gastric bypass of een sleeve gastrectomy. Deze procedure helpt bij het verminderen van het hongergevoel en het verminderen van het eetgedrag, waardoor gewichtsverlies wordt bevorderd. Het wordt vaak gebruikt voor mensen met ernstige obesitas, die niet in staat zijn om gewicht te verliezen met behulp van dieet en oefening alleen.

Hoe werkt een maagverkleining?

Er zijn verschillende types van maagverkleining chirurgie, maar de twee meest voorkomende procedures zijn een gastric bypass en een sleeve gastrectomy.

  • Gastric Bypass: Tijdens deze procedure wordt een kleiner deel van de maag gemaakt door middel van het verwijderen van een deel van de maag, waardoor de maag kleiner wordt. Hierna wordt de dunne darm aan dit kleinere deel van de maag vastgemaakt. Dit helpt bij het verminderen van het hongergevoel en het verminderen van het eetgedrag.
  • Sleeve gastrectomy: Tijdens deze procedure wordt een groot deel van de maag verwijderd, waardoor de maag een “sleeve” vorm krijgt. Hierdoor wordt ook het hongergevoel verminderd en het eetgedrag veranderd.

Voordelen van een maagverkleining

Een maagverkleining biedt verschillende voordelen voor mensen met ernstige obesitas, waaronder:

  • Gewichtsverlies: De procedure helpt bij het verminderen van het hongergevoel en het verminderen van het eetgedrag, waardoor gewichtsverlies wordt bevorderd.
  • Verbetering van de gezondheid: Gewichtsverlies kan leiden tot verbetering van gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en slaapapneu.
  • Levensverlenging: Maagverkleining kan leiden tot een verlenging van levensverwachting voor mensen met ernstige obesitas.

Nadelen van een maagverkleining

Net als elke chirurgische procedure, is er een risico op complicaties bij maagverkleining. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende nadelen:

  • Risico op complicaties: Zoals infectie, bloedingen, problemen met de wondgenezing of een lek in de maag of darmen.
  • Voedingsproblemen: Sommige patiënten kunnen voedingsproblemen ondervinden, zoals malabsorptie (het onvermogen om voedingsstoffen op te nemen) of voedingstekorten.
  • Chirurgische complicaties: Er zijn specifieke complicaties gerelateerd aan chirurgie zoals bloedingen, infectie, wondheling, bloedstolsel of een lek.
  • Emotionele uitdagingen: Gewichtsverlieschirurgie kan grote emotionele uitdagingen creëren voor sommige patiënten, zoals angst, depressie, eetstoornissen en sociale isolatie.

Conclusie

Maagverkleining is een chirurgische procedure die helpt bij gewichtsverlies bij mensen met ernstige obesitas. Het vermindert het hongergevoel en verandert het eetgedrag waardoor gewichtsverlies wordt bevorderd. Het kan leiden tot verbetering van gezondheidsproblemen en levensverlenging. Maar zoals elke chirurgische procedure, is er een risico op complicaties, zoals infecties, bloedingen en voedingsproblemen. Een multidisciplinair team, waaronder een arts, diëtist, psycholoog en fysiotherapeut, zal u helpen om een weloverwogen beslissing te maken over of maagverkleining voor u geschikt is en hoe te begeleiden na de operatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in