Wat is een longontsteking?

Wat is een longontsteking?
Wat is een longontsteking?

Longontsteking is een infectie van de longen die ontstaat wanneer bacteriën, virussen of schimmels de longen infecteren. Longontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn en kan zich in één of beide longen voordoen. Acute longontsteking is meestal een ernstige aandoening die snel behandeld moet worden, terwijl chronische longontsteking een langdurige aandoening is die vaak terugkeert.

Oorzaken van longontsteking

Er zijn verschillende oorzaken van longontsteking, waaronder:

 • Bacteriën: De meest voorkomende oorzaak van longontsteking is bacteriële infectie. De meest voorkomende bacteriën die longontsteking veroorzaken zijn pneumokokken, Haemophilus influenzae en Staphylococcus aureus.
 • Virussen: Virale longontsteking kan ontstaan door een infectie met een virus zoals het respiratoir syncytieel virus (RSV), het adenovirus of het influenza virus.
 • Schimmels: Schimmelinfecties kunnen ook longontsteking veroorzaken, vooral bij mensen met een verminderde immuunfunctie.

Risicofactoren

Sommige mensen hebben een grotere kans om longontsteking te krijgen, waaronder:

 • Ouderen: Ouderen hebben een grotere kans op longontsteking omdat hun immuunsysteem minder efficiënt is.
 • Mensen met een verminderde immuunfunctie: Mensen met HIV, diabetes of een andere chronische aandoening die het immuunsysteem beïnvloedt, hebben een grotere kans op longontsteking.
 • Rokers: Rokers hebben een grotere kans op longontsteking omdat roken de longen beschadigt en het immuunsysteem verzwakt.

Symptomen van longontsteking

De symptomen van longontsteking kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de infectie, maar veel voorkomende symptomen zijn:

 • Koorts
 • Koude rillingen
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Pijn op de borst
 • Vermoeidheid
 • Kurkdroge hoest

Behandeling van longontsteking

De behandeling van longontsteking is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de infectie. Bacteriële longontsteking wordt meestal behandeld met antibiotica, terwijl virale longontsteking vaak met symptoombestrijding wordt behandeld. In sommige gevallen kan een ziekenhuisopname nodig zijn voor intensievere behandelingen, zoals intraveneuze antibiotica of zuurstoftherapie.

Bij een acuut geval van longontsteking, is het belangrijk om te starten met de behandeling zo snel mogelijk om de infectie te bestrijden en de symptomen te verminderen. In sommige gevallen kan het nemen van paracetamol of ibuprofen helpen om koorts en pijn te verminderen.

In geval van chronische longontsteking, de behandeling zal gericht zijn op het bestrijden van de onderliggende oorzaak van de infectie, zoals het aanpakken van roken, het verminderen van de blootstelling aan allergenen of het behandelen van een onderliggende aandoening zoals COPD of hartfalen.

Conclusie

Longontsteking is een infectie van de longen die ontstaat wanneer bacteriën, virussen of schimmels de longen infecteren. Longontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn en kan zich in één of beide longen voordoen. Er zijn verschillende oorzaken van longontsteking, waaronder bacteriën, virussen en schimmels. Sommige mensen hebben een grotere kans om longontsteking te krijgen, waaronder ouderen, mensen met een verminderde immuunfunctie en rokers.

Behandeling van longontsteking is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de infectie. Het is belangrijk om snel te beginnen met de behandeling en om symptomen te verminderen. Het is ook belangrijk om te overleggen met een arts om de juiste behandeling te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in