Wat is een Cholesterolverlagend dieet?

Block of fresh Butter, dairy farm products. White wooden background.Top view. Copy space
Block of fresh Butter, dairy farm products. White wooden background.Top view. Copy space

Een cholesterolverlagend dieet is een dieet dat is ontworpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Het doel van een dergelijk dieet is het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Hoe wordt een cholesterolverlagend dieet opgebouwd?

Er zijn verschillende manieren waarop een cholesterolverlagend dieet kan worden opgebouwd, maar er zijn een aantal algemene richtlijnen die vaak worden gebruikt. Deze richtlijnen zijn onder andere:

  • Vermindering van het consumptie van verzadigd vet, dat voornamelijk gevonden wordt in dierlijke producten zoals vlees, kaas, boter, en room.
  • Vermindering van het consumptie van transvetten, deze vetsoort worden vaak toegevoegd aan gebakken en snoepgoed om de houdbaarheid te verlengen
  • Verhogen van de consumptie van vezels, specifiek oplosbare vezels die komen van granen, fruit, groenten, en volle granen.
  • Verhogen van de consumptie van plantaardige oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie en koolzaadolie
  • Verhogen van de consumptie van vis, met name vette vis, omdat visrijk is aan omega-3 vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten

Een cholesterolverlagend dieet kan ook inhouden het verminderen van de inname van verwerkt voedsel, met name dat met veel toegevoegde suikers en zouten.

Het is ook aangeraden om met een arts of diëtist te overleggen voor het opstellen van een cholesterolverlagend dieet, omdat dit dieet niet geschikt voor iedereen kan zijn, afhankelijk van medische aandoeningen of allergieën. En het is belangrijk om genoeg calorieën binnen te krijgen, anders kan het ongezond worden.

Voorbeelden van een cholesterolverlagend dieet

Er zijn verschillende voorbeelden van een cholesterolverlagend dieet die kunnen worden gevolgd. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Het Therapeutic Lifestyle Changes (TLC) dieet: Dit is een dieet dat is ontwikkeld door de American Heart Association en het National Institutes of Health. Het bevat aanbevelingen voor de hoeveelheid verzadigd vet, cholesterol en vezels die je dagelijks binnen moet krijgen. Het TLC-dieet bevat ook aanbevelingen voor het verminderen van het consumptie van transvetten en het verhogen van de consumptie van plantaardige oliën en vis.
  2. Het Portfolio dieet: Dit dieet richt zich specifiek op het verminderen van het niveau van slechte LDL-cholesterol. Het bevat een combinatie van plantaardige eiwitten, vezels en stoffen die bekend staan als stanolen en stanol esters, die de opname van cholesterol in de darmen verminderen.
  3. Het Mediterranean dieet: Dit dieet is gebaseerd op de voedingspatronen van mensen die in het Middellandse-Zeegebied wonen. Het bevat veel vis, groenten, fruit, volle granen, en plantaardige oliën. Het Mediterranean dieet is ook aangetoond dat het het cholesterolgehalte verlaagt.
  4. Het DASH dieet: Dit staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension (voeding benaderingen om bloeddruk te verlagen). Dit dieet is ontworpen om bloeddruk te verlagen door het verminderen van het sodiumgehalte en het verhogen van de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, kalium, magnesium en calcium, zoals fruit, groenten, volle granen, vis, mager vlees en volle zuivel.

Het is belangrijk te onthouden dat geen dieet één-op-één past voor iedereen. Dit zijn algemene voorbeelden, het is verstandig om een arts of een diëtist te raadplegen voor advies dat specifiek voor jouw gezondheidstoestand en voedingsbehoeften past.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in