Wat is diabetes ?

Wat is diabetes ?
Wat is diabetes ?

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om glucose (een soort suiker) juist te gebruiken en op te slaan. Glucose is de belangrijkste energiebron voor het lichaam en komt uit de voeding die we eten. Insuline, een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier, helpt glucose de cellen van het lichaam binnen te komen om als energie te worden gebruikt.

Er zijn twee hoofdtypen diabetes: type 1 en type 2.

Type 1 diabetes, ook wel bekend als juvenile diabetes of insuline-afhankelijke diabetes, is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam de cellen in de alvleesklier aanvalt die insuline produceren. Als gevolg hiervan moeten mensen met type 1 diabetes insuline-injecties nemen om in leven te blijven.

Type 2 diabetes, ook wel bekend als volwassen-ontwikkelingsdiabetes of niet-insuline-afhankelijke diabetes, wordt gekenmerkt door het onvermogen van het lichaam om insuline juist te gebruiken. Dit wordt insuline-resistentie genoemd. Mensen met type 2 diabetes kunnen ook onvoldoende insuline produceren om aan de behoeften van hun lichaam te voldoen. Dit type diabetes is vaak gelinkt aan levensstijlfactoren zoals overgewicht, gebrek aan fysieke activiteit en ongezonde voeding.

Beide typen diabetes kunnen leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties als ze niet behandeld worden, zoals hart- en vaatziekten, beroerte, nierziekte, zenuwschade en blindheid.

Hoe kun je diabetes krijgen?

Er zijn verschillende factoren die het risico op diabetes kunnen verhogen, waaronder:

  • Erfelijkheid: Een familiegeschiedenis van diabetes verhoogt het risico van een persoon om de aandoening te ontwikkelen.
  • Obesitas: Overgewicht of obesitas verhoogt het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes.
  • Inactiviteit: Een sedentaire levensstijl kan het risico op diabetes verhogen.
  • Leeftijd: Het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes neemt toe naarmate een persoon ouder wordt.
  • Etniciteit: Sommige etnische groepen, zoals Afro-Amerikanen, Hispanic Americans, Amerikaanse Indianen en sommige Aziatische Amerikanen en Pacific Islanders, lopen een hoger risico om diabetes te ontwikkelen.
  • Geschiedenis van zwangerschapsdiabetes: Vrouwen die tijdens de zwangerschap zwangerschapsdiabetes hebben gehad, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes later in hun leven.
  • Abnormale glucosemetabolisme: het hebben van prediabetes, wat wordt gekenmerkt door hoger dan normale bloedsuikerspiegel, verhoogt het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes.
  • Hoge bloeddruk: Ook een hoge bloeddruk verhoogt het risico op diabetes

Het is belangrijk om op te merken dat niet iedereen die één of meer van deze risicofactoren heeft, diabetes zal ontwikkelen, en sommige mensen zonder bekende risicofactoren kunnen toch diabetes ontwikkelen.

Wat is prediabetes?

Prediabetes is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel van een persoon hoger is dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om als type 2 diabetes te worden gediagnosticeerd. Mensen met prediabetes hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes en andere ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en een beroerte.

Prediabetes wordt meestal gediagnosticeerd wanneer een persoon een A1C-waarde heeft tussen de 5,7% en 6,4%. A1C is een test die de gemiddelde bloedsuikerspiegel van een persoon over de afgelopen 2-3 maanden meet. Bovendien kan een persoon met prediabetes worden gediagnosticeerd als ze een vastenbloedsuikerspiegel hebben tussen de 100-125 mg/dL of een bloedsuikerspiegel van 140-199 mg/dL tijdens een orale glucose toleratietest.

Prediabetes kan vaak worden omgedraaid door levensstijlveranderingen zoals afvallen, een gezonde voeding, meer fysieke activiteit en stoppen met roken. In sommige gevallen kan medicatie ook worden voorgeschreven om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Kan je genezen van diabetes?

Er bestaat momenteel geen bekende genezing voor diabetes, maar het kan wel worden beheerd en behandeld. Zowel type 1 als type 2 diabetes kunnen worden beheerd door middel van levensstijlveranderingen, zoals het behouden van een gezonde voeding en regelmatige fysieke activiteit, en via medicijnen of insulinebehandeling.

Type 1 diabetes kan niet worden voorkomen, maar wel worden beheerd door middel van een combinatie van insulinebehandeling, regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel en een gezonde levensstijl. Mensen met type 1 diabetes moeten elke dag insuline nemen om in leven te blijven.

Type 2 diabetes kan vaak worden voorkomen of uitgesteld door levensstijlveranderingen zoals het behouden van een gezond gewicht, het eten van een gezonde voeding en het verhogen van fysieke activiteit. In sommige gevallen kan medicatie ook worden voorgeschreven om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Het is belangrijk om te weten dat mensen met diabetes hun aandoening hun hele leven moeten beheren. Met de juiste beheersing en behandeling kunnen mensen met diabetes een gezonde en productieve leven leiden.

Bronnen:

Deze bronnen hebben wij gebruikt om informatie te verzamelen over de risicofactoren van diabetes. Het zijn betrouwbare bronnen en bieden gedetailleerde informatie over diabetes en haar risicofactoren.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in