Wat is Astma?

Wat is Astma?
Wat is Astma?

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen die gekenmerkt wordt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen. Dit kan leiden tot symptomen zoals kortademigheid, piepende ademhaling en een benauwd gevoel. Astma kan variëren in ernst, van mild tot ernstig, en kan invloed hebben op het dagelijks leven van mensen.

Oorzaken van Astma

De precieze oorzaak van astma is nog niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die de kans op het ontwikkelen van astma kunnen verhogen. Dit omvat:

 • Erfelijkheid: mensen met een familielid met astma hebben een grotere kans om zelf astma te ontwikkelen
 • Allergieën: mensen met allergieën, zoals hooikoorts, hebben een grotere kans om astma te ontwikkelen
 • Roken: roken of blootstelling aan passief roken kan de kans op het ontwikkelen van astma verhogen
 • Milieufactoren: blootstelling aan bepaalde stoffen in de lucht, zoals luchtvervuiling en chemicaliën, kan de kans op het ontwikkelen van astma verhogen

Symptomen van Astma

De symptomen van astma kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen ook variëren in ernst. Veelvoorkomende symptomen van astma zijn:

 • Kortademigheid
 • Piepende ademhaling
 • Benauwdheid
 • Hoesten, vooral ’s nachts of vroeg in de ochtend
 • Moeite met het uitademen

Astma-aanval

Een astma-aanval treedt op wanneer de symptomen van astma erger worden. Dit kan gebeuren als gevolg van een verandering in het weer, blootstelling aan bepaalde stoffen in de lucht of zelfs emotionele stress. Tijdens een astma-aanval kan de luchtweg vernauwd zijn, wat leidt tot kortademigheid, piepende ademhaling en benauwdheid.

Behandeling van Astma

Er is geen genezing voor astma, maar het kan worden behandeld om symptomen onder controle te houden. Behandelingen omvatten:

 • Medicijnen: er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om astma onder controle te houden, waaronder corticosteroïden (ontstekingsremmende medicijnen), luchtwegverwijders en leukotrieenremmers.
 • Levensstijl aanpassingen: om astma onder contro le te houden, kunnen levensstijlaanpassingen helpen zoals het vermijden van bekende triggers, zoals roken of blootstelling aan luchtvervuiling, en het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging.
 • Astma-plan: Mensen met astma kunnen een astma-plan opstellen in samenwerking met hun arts. Dit plan beschrijft hoe ze hun medicijnen moeten gebruiken en hoe ze moeten handelen bij een astma-aanval.

Conclusie

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen die gekenmerkt wordt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen. De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die de kans op het ontwikkelen van astma kunnen verhogen. Astma kan variëren in ernst, van mild tot ernstig, en kan invloed hebben op het dagelijks leven van mensen. Behandelingen omvatten medicijnen, levensstijl aanpassingen en een astma-plan. Het is belangrijk om regelmatig te overleggen met een arts om de symptomen van astma onder controle te houden en om te weten hoe te handelen bij een astma-aanval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in