Afvallen door te eten: Tips voor gewichtsverlies

Afvallen door te eten: Tips voor gewichtsverlies
Afvallen door te eten: Tips voor gewichtsverlies

De herfst is begonnen. Nu oogst iedereen zoveel mogelijk en de kleurrijke herfstdelicatessen vinden hun weg naar de keuken. Zet het vooroordeel opzij dat de herfstkeuken vettig en stevig moet zijn. Deze heerlijke producten helpen je om af te vallen…

Inhoudsopgave

Afslankproducten tegen wintervet

Met de steeds koudere temperaturen zijn verwarmende gerechten zoals soepen, stoofschotels en dergelijke erg populair. In de herfst kunnen we kiezen uit een verscheidenheid aan seizoensgebonden afslankproducten om zelf heilzame gerechten te bereiden. Op culinair gebied biedt de herfst vooral koolgroenten, paddenstoelen en pompoenen.

De pompoen – harde schaal, heerlijke kern

Pompoen is heerlijk voor de herfstige afslankkeuken omdat het zeer caloriearm is met 25 calorieën per 100 g. Met zijn felle kleur brengt het je in een goed humeur en ondersteunt het je gezichtsvermogen met zijn hoge gehalte aan bètacaroteen. De Hokkaido-pompoen is de geheime ster onder de pompoensoorten. Hier kun je jezelf ook het echt vervelende schillen besparen, want de schil kan zonder aarzelen worden gegeten.

Champignons – veelzijdige voedingsmiddelen

Champignons bestaan ​​voor 94% uit water en voorzien het lichaam van belangrijke sporenelementen, waardoor ze onmisbaar zijn in de dieetkeuken. Gekweekte paddenstoelen zijn meestal nauwelijks vervuild, dus schoonmaken met een doek is voldoende, omdat paddenstoelen hun smaak verliezen als ze in water worden geweekt. De afslankproducten voor in de herfst kunnen op verschillende manieren worden bereid, bijvoorbeeld als ragout, gevuld of als verfijningsingrediënt voor een quiche.

Kool – koken met hersens

De familie van afslankkoolgroenten is groot: Bloemkool, Chinese kool, rode kool, spruitjes, savooiekool, spitskool, witte kool en groene kool na de eerste nachtvorst, bieden een kleurrijke en smakelijke variëteit. De vitamines en mineralen die het bevat versterken het immuunsysteem tijdens het koude seizoen. Het is bekend dat koolsoorten een uitdaging vormen voor de darmen. Als je de onaangename gevolgen van het eten van kool wilt verminderen, kun je jezelf helpen met karwijzaad of venkelthee.

Rode biet – Grote knol

Rode biet kan op veel manieren in de keuken worden gebruikt. Of het nu gekookt of rauw bereid is, het smaakt heerlijk en is een stuk slanker dankzij het lage caloriegehalte. Daarnaast zijn de rode en roze knollen rijk aan mineralen en vitamines zoals ijzer en foliumzuur, die onder meer van belang zijn voor de bloedvorming.

Wild – een goed alternatief

Hertenvlees past goed in een dieetplan. Het vlees is meestal vetarm en tegelijkertijd een zeer goede bron van eiwitten. Als je het afslankvlees niet verdrinkt in zware sauzen en er veel groenten bij serveert, kun je het er gewoon bijpakken.

Druiven – afslankers voor zoetekauwen

Ook in het herfstseizoen mag iets zoets niet ontbreken. Druiven zijn heerlijk en kalmeren de zoetekauw. Ze voorzien ons ook op een volledig natuurlijke manier van vitamines en mineralen.

Hier lees je hoe je deze herfsttraktaties in jouw dieetplan kunt passen

De klassieke herfstgerechten komen vaak met veel minder vet dan verwacht. In plaats van room kan ook zure room, kookroom (ook vegan) of melk worden gebruikt. Probeer het eens met magere roomkaas, het maakt sauzen lekker romig. Laat de saus in dit geval niet te heet worden, anders gaat hij schilferen.

De goede oude roux kan ook als afslankproduct worden bereid. Giet de bouillon van de gekookte groenten over de roux en voeg wat magere melk toe. Afgerond!

Gebruik voor het roerbakken altijd gecoate pannen met weinig vet of olie. Vlees kan ook heel goed gebakken worden met behulp van koolzuurhoudend mineraalwater.

Haal de Römertopf weer tevoorschijn. In deze praktische aarden pot worden vlees en groenten zacht gekookt in hun eigen sap, waardoor vet wordt bespaard en de natuurlijke smaken behouden blijven.

De 3 grootste diëten hebben problemen of liegen met het diner

Er is geen andere maaltijd van de dag die het onderwerp is van zoveel mythen en misvattingen als het avondeten. Moeten we nu de avondmaaltijd helemaal overslaan, of in ieder geval de slechte koolhydraten van het bord bannen? Wij hebben de top 3 dieetleugens over gezond eten samengesteld en de antwoorden voor je gevonden…

Diner annuleren – diner opgeven en afvallen?

Van eten in de avond word je dik? Annulering van het diner wordt beschouwd als een insidertip voor een succesvolle acceptatie. Het klinkt ook gewoon te verleidelijk: Avondeten overslaan, 14 uur niets eten en de overtollige kilo’s smelten weg in je slaap.

In de praktijk gaat het echter helaas anders. Wie rond 17.00 uur zijn laatste maaltijd eet en daarna pas weer bij het ontbijt mag eten, zal zeker niet van de honger slapen. Als de nachtelijke trip naar de koelkast onvermijdelijk is, dan worden de goede bedoelingen snel overboord gegooid om eindelijk weer rustig te kunnen slapen.

Het belangrijkste argument van voorstanders van het annuleren van diners is de verlaagde bloedsuikerspiegel en de resulterende verminderde afgifte van insuline. Het is zeker zinvol om de bloedsuikerspiegel zo relatief constant mogelijk te houden. De beste manier om dit te doen is door uitgebalanceerde, regelmatige maaltijden. Over het algemeen is het echter niet de tijd die bepalend is, maar de som van de verbruikte calorieën.

Geen koolhydraten in de avond – slaap je jezelf dan slank?

Ongewenste kilo’s ’s nachts verliezen? Het zou fijn zijn! Het lijkt bij veel mensen een vast gegeven dat je koolhydraten tijdens het avondeten absoluut moet vermijden om een ​​goed gewichtsverlies te bereiken. Je kan het ook anders zien: Koolhydraten horen bij een evenwichtige voeding!

Vanuit cultureel oogpunt lijkt het diner in dit land meer op het klassieke avondmaal. Dus als je ’s avonds zonder brood zit, werk je constant tegen je diepgewortelde gewoontes in en is dit op den duur meestal gedoemd te mislukken. Het goede nieuws is: Je hoeft ’s avonds je brood niet te missen. Het is belangrijk dat je brood eet dat gemaakt is van volkoren meel (volkorenbrood), dat geeft je lekker lang een vol en verzadigd gevoel en bevat veel vezels. Zelfs matige hoeveelheden volkoren pasta, wat bruine rijst en een paar aardappelen in de avond zijn prima. Want uiteindelijk gaat het erom dat je constant meer calorieën hebt verbrand dan dat je binnen hebt gekregen. Het is belangrijk dat je ’s avonds ook geen enorme hoeveelheden fruit consumeert en de chocolade en chips natuurlijk wel in de la laat liggen. Of deze gewoon totaal niet in huis haalt, want dan kun je ook niet in de verleiding komt.

Volgens de algemene voedingsleer hoef je ook niet zonder de “goede” koolhydraten. Een uitgebalanceerd dieetplan dat is afgestemd op de individuele behoeften is de beste voorwaarde voor een succesvolle verandering in het dieet. Je kunt deze online vinden en bekijken wat het beste voor jou is.

Salade in de avond? Liever niet

Het vooroordeel dat je salade en rauwkost ’s avonds beter weg kunt laten omdat ze zo moeilijk verteerbaar zijn en ’s nachts in het darmkanaal gaan fermenteren is zeer hardnekkig. Maar we kunnen het duidelijk maken: Onze gezonde spijsvertering werkt ’s avonds en ’s nachts net zo goed als overdag. Het fermentatieproces van groenten en fruit in de dikke darm is volkomen normaal en ongevaarlijk. Als je gevoelig bent voor rauw voedsel en een ongemakkelijke opgeblazen maag krijgt van de fermentatiegassen dan vind je gekookte groenten misschien wel beter. Over het algemeen is er echter helemaal niets mis met raw food. Integendeel, het maakt absoluut deel uit van een goed uitgebalanceerd dieet.

Zit er een tijger in jou die – als ie honger heeft – helemaal doordraait en de koelkast en de kast dan gaat plunderen? Hunkeren kan ons in een groot beest veranderen, die overal zin in krijgt waar ie maar aan denkt of wat hij of zij ziet. Helaas wordt het dan moeilijk om af te vallen. We hebben tips om trek in eten te voorkomen…

De beste tips tegen hunkeren naar eten

Krijg geen honger!

Dit lijkt simpel, maar is vaak lastig, dus zorg voor een goed gevulde maag. Regelmatig eten geeft het lichaam namelijk een ​​signaal dat de voedselinname betrouwbaar is. De honger is niet zo groot dat alleen grote bergen voedsel kunnen helpen. Uithongering maakt je niet slank trouwens. Uithongering veroorzaakt juist een hunkering naar zoet en vet eten- de kat bijt zich dan in zijn eigen staart. Een goed dieetplan voorkomt grote honger onder andere met lichte tussendoortjes die al in je caloriebalans zitten.

Suiker en gebak maken de tijger in je wakker

Met suikerhoudende voedingsmiddelen, dranken en producten gemaakt van witte bloem, die snel worden gegeten of gedronken, weet je bijna zeker dat het hongerige roofdier binnenkort naar buiten komt. De reden is de snelle insulinerespons op suiker (witte bloem is eigenlijk niets anders), waardoor de bloedsuikerspiegel zo snel daalt dat honger onvermijdelijk weer ontstaat.

Gebruik volle granen en eiwitten om je te vullen

De mensen die zich houden aan een goed en uitgebalanceerd dieet vullen hun maag regelmatig op gezette tijden, vallen af met een goed gevoel en houden dit ook op de lange termijn beter vol dan iemand met een streng beperkt dieet, waarin je heel veel niet mag eten. Voeding die rijk is aan vezels (en vooral ook aan eiwitten) biedt hiervoor de beste voorwaarden. Wedden dat je je deze keer wel aan je dieet houdt en een beter gevoel blijft houden, met een vollere maag en zonder hongergevoelens?

Eten is geen stressverlichter

Verander je altijd in een vraatzuchtige tijger als je thuiskomt van een stressvolle dag op het werk of als iemand je echt op de zenuwen werkt? Dan moet je eerste route niet naar de koelkast zijn. Eerst even pauzeren: Diep ademhalen, – afhankelijk van je ontspanningstype – stoom afblazen met een rondje joggen, fietsen, half uurtje fitnessen, wandelen of tot rust komen in de gezellige woonkamer voordat je calorierijk gaat eten doet meer voor je lichaam en geest dan meteen gaan snacken en snaaien, waarna je dan toch weer meteen een rotgevoel krijgt.

Drink water

Klinkt simpel en dat is het ook. Drink dagelijks minimaal 2 liter water en andere niet-calorische dranken; Deze vullen de maag en beteugelen je hongergevoelens. Vooral warme dranken zoals thee, koffie zonder suiker en melk, gemberwater enz. kunnen je helpen om het hunkeren op afstand te houden.

Houd “plan B” klaar voor kritieke situaties.

Als je merkt dat de hongerige tijger je toch dreigt te besluipen, stop dan even en overweeg of het echt honger is of “slechts” een ongebreidelde trek in snoep of vet voedsel? Drink eerst een grote slok water en pas daarna je “plan B-strategie” toe: Een handvol noten, een stuk fruit of een klein stukje chocolade (liefst puur) kan de hongerige tijger al snel veranderen in een tamme, spinnende huiskat.

Blijf kalm!

Schaam je niet voor je trek in eten en straf jezelf ook niet met een schuldig geweten als je weer eens een terugval hebt gehad en een berg eten in een mum van tijd hebt verslonden. Controleer dit incident als een mens en blijf niet hangen in een slecht geweten. Het is nu belangrijk dat je je dieetplannen niet allemaal opzij zet, maar je gewoon aan je dieet houdt voor de volgende maaltijd. Je hoeft dus ook niet bang te zijn voor de weegschaal. Vol en tevreden afvallen met de sereniteit van een kat met fluwelen pootjes is ook voor jou mogelijk.

Koolhydraten zijn de slechtste dik makende voedingsmiddelen

Koolhydraten zijn de slechtste dik makende voedingsmiddelen. Dit stigma is al geruime tijd aan de macronutriënt gehecht. Velen zijn daar meer dan ooit van overtuigd. Welke koolhydraten bevattende voedingsmiddelen zijn echt de slechtste dik makende voedingsmiddelen?

Hier zijn de slechtste dik makende voedingsmiddelen

Als je op een gezonde manier wilt afvallen, is het beter om deze slechtste dik makende voedingsmiddelen te vermijden

Suiker- gezoete dranken

Het maakt niet uit of het limonade, cola of ijsthee is, we consumeren veel calorieën via gezoete dranken, meestal onbewust. Want hoewel er veel calorieën worden geconsumeerd, is er geen verzadiging. Als je een slank figuur houdt, moet je gezoete dranken vermijden of met mate consumeren.

Vruchtensap is ook een vervelende valkuil omdat het energie bevat in de vorm van fructose. Suikervrije siroop in een verhouding van 1/3 is een alternatief. De beste dorstlesser is natuurlijk nog steeds puur en simpel water. Het is niet alleen calorievrij, maar ondersteunt ook de stofwisseling bij het afvallen. Tevens verzorgt water het transport en de afvoer van gifstoffen en afvalstoffen door en uit het lichaam.

Overigens zijn dranken die gezoet zijn met kunstmatige zoetstoffen niet veel beter dan die met suiker. Alleen omdat ze geen calorieën bevatten, wil nog niet zeggen dat ze “gezonder” zijn. Van zoetstoffen wordt vermoed dat ze een negatief effect hebben op de darmflora. Het ontbreken van het spenen van de zoete smaak in de drank kan het verlangen naar snoep verder aanwakkeren.

Snoepjes – zondige caloriebommen

Natuurlijk mag een artikel over de slechtst dik makende koolhydraten, snoep, niet ontbreken. Het is geen geheim: Van snoep word je dik. Tenminste als je ze boven een bepaald niveau eet. Het is het beste als je snoep als toetje bij een hoofdmaaltijd eet en het constante snacken vermijdt.

Het probleem met geïsoleerde koolhydraten uit tafelsuiker en snoep met een hoog suikergehalte: De energie wordt niet alleen zeer snel opgenomen en opgeslagen in de vetafzettingen als er een teveel is, maar tegelijkertijd wordt de vetverbranding verlamd. Als er een teveel aan insuline in het bloed achterblijft, veroorzaakt dit nog meer verlangen naar suiker. Een vicieuze cirkel!

Witte bloem is geen volkoren

Witte bloemproducten zijn niet echt bevorderlijk voor een slanke lijn. Bij de productie van witte bloem, of het nu gerst, rogge, spelt, haver of tarwe is, worden de buitenste lagen van het graan, de kaf, verwijderd. Deze bevatten echter veel belangrijke vitamines en mineralen en vooral voedingsvezels. Zonder de voedingsvezels van de schaal leveren witte bloem en de producten die ervan worden gemaakt vooral één ding: Energie die direct beschikbaar is. Als dit niet wordt geconsumeerd, bezinkt het in onze vetophopingen. Daarnaast worden veel witbloemproducten gecombineerd met pure suiker, zoals cake en koekjes.

Volkorenproducten zijn een veel slanker alternatief, ze bevatten niet alleen meer vitamines en mineralen, maar ook vezels die de spijsvertering bevorderen. Ze houden je langer vol en reguleren de bloedsuikerspiegel. Dus stop met gebak, brood en pasta gemaakt van witte bloem en ga voor de volkoren versie.

Aardappelen of Frites?

Aardappelen zijn een geweldig voedsel. Veelzijdig, licht verteerbaar, smakelijk en geschikt voor diëten. Ware het niet voor frites. Zodra je de grote knol in vet bakt, zijn de heilzame eigenschappen weg. 100 g gekookte aardappelen hebben slechts 69 kcal. 100 g gefrituurde frites daarentegen hebben 316 kcal en 100 g chips hebben maar liefst 536 kcal. De werkelijke voedingswaarde van de aardappelen is verviervoudigd of zevenvoudig als ze worden gebakken! Je kunt ze beter niet nemen en het bijvoorbeeld bij een heerlijke gepofte aardappel met kwark en verse groenten houden.

Er zijn dus zeker koolhydraatrijke voedingsmiddelen die tot de slechtste voedingsmiddelen behoren. Men moet echter niet de fout maken om alle koolhydraat bevattende voedingsmiddelen op één hoop te gooien. Peulvruchten, groenten, fruit en volkorenproducten zijn waardevolle voedingsmiddelen en leveren niet alleen pure energie, maar ook veel belangrijke vitamines, mineralen, vezels en secundaire plantaardige stoffen. Ze worden sterk aanbevolen als onderdeel van een uitgebalanceerd en figuurbewust dieet. Als je in principe een uitgebalanceerd en caloriebewust dieet volgt, kunnen de slechtste voedingsmiddelen jou geen kwaad doen zolang je ze bewust en met mate eet.

Dieet en Trends

Voedingstrends komen en gaan, maar sommige tendensen zijn zeer succesvol geweest om de rage van eetgewoonten bij te houden, simpelweg omdat ze zoveel voordelen bieden voor je figuur en gezondheid. We nemen de afvaltrends onder de loep en hoe jij hiervan kunt profiteren…

Het ontbijt is terug

Voorbij zijn de dagen dat we zoveel calorieën moesten sparen dat onze stofwisseling op een laag pitje moest staan. Om zo min mogelijk te eten, verlieten we het huis zonder het ontbijt. Tegenwoordig weten we dat de stofwisseling flink moet werken om af te kunnen vallen. We gaan weer ontbijten, yes! Het ontbijt wordt nu weer steeds populairder en de eerste maaltijd van de dag wordt nu op een heel andere manier gevierd dan een paar jaar geleden. Veel gaat wel ten koste van de lunch: Waar we ons vroeger tegoed deden aan 2- tot 3-gangen lunches, volstaan ​​we tegenwoordig vaak met een kleine snack na een stevig ontbijt voordat we weer aan het werk gaan. Wie tussen de middag een lichte maaltijd eet, is ’s middags vaak veel fitter en ook productiever.

Dit brengt de trend voor jouw dieet:

Volgens studies zijn ontbijteters slanker en gezonder dan de niet-ontbijteters. Het valt nog te bezien of dit te wijten is aan het ontbijt zelf of aan het feit dat deze mensen statistisch gezien over het algemeen meer aandacht besteden aan zichzelf en hun voeding. Eén ding is zeker: Als je de dag met een goede basis begint dan hoef je je later op de dag geen zorgen te maken over vervelende trek en ondersteun je zo dus heel goed je voeding.

Groenten in de hoofdrol

Groenten nemen steeds meer de hoofdrol in onze gerechten. Dat betekent niet dat iedereen opeens vegetariër wordt, maar de dagen dat groenten slechts een onnozel klein bijgerecht waren naast een enorm stuk vlees, zijn dus definitief voorbij! Steeds meer recepten zetten groenten in de spotlight en geven ze een hoofdrol op het bord. En terecht, want groenten kunnen zo fantastisch smaken dat zelfs niet-vegetariërs het vlees wel eens kunnen vergeten of overslaan. Deze trend vindt niet alleen zijn oorsprong in verschillende vleesschandalen, maar toont ook een heroverweging naar meer duurzaamheid en een zorgvuldiger gebruik van onze hulpbronnen zoals water, diervoeder en de bodem. Nog een positief neveneffect: oude soorten groenten van vroeger worden nu opeens ook weer herontdekt.

Dit brengt de trend voor jouw dieet:

Groenten bevatten veel ruwvoer en belangrijke micronutriënten zoals vitamines, mineralen, sporenelementen en fytochemicaliën. De vezel vult je en stimuleert het microbioom in de darm. Echte krachtpatsers voor onze stofwisseling en het beste van alles: Groenten bevatten meestal ook heel weinig calorieën. Dus je kunt je buik lekker vol van deze heerlijke, caloriearme voedingsmiddelen eten. Dat maakt deze voedingstrend voor gewichtsverlies een absolute favoriet voor jouw dieet.

Schoon eten

De term “schoon eten” oftewel clean food verwijst naar een dieet waarbij meer aandacht wordt besteed aan een lijst van ingrediënten in voedsel. Dit betekent dat er geen kant-en-klaarmaaltijden en producten met bewaarmiddelen, aroma’s, kleurstoffen, smaakversterkers of andere toevoegingen worden geconsumeerd. In plaats daarvan wordt zoveel mogelijk gekookt met echt vers voedsel. Clean food dieetplannen zijn samengesteld volgens een zeer vergelijkbaar principe. Voor de clean food en clean eating recepten gebruikt men verse ingrediënten en vooral normale voeding die in elke supermarkt of bij de boer verkrijgbaar is.

Dit brengt de trend voor jouw dieet:

Hoe verser en natuurlijker een voedingsmiddel is, hoe meer voedingsstoffen het bevat voor ons lichaam. Dit ondersteunt de stofwisseling in zijn optimale werking en dus ook jouw voeding. Groenten spelen ook een grote rol in alle dieetrecepten. Zoek even op internet op clean food of clean eating recepten. Maar eigenlijk is het heel simpel: Zit het in een pakje, in een zakje of sowieso in plastic, en met een lange houdbarheidsdatum? Dan koop je het niet.

Exotische lekkernijen
Een andere dieettrend om af te vallen is de zogenaamde Levantijnse keuken. De term komt van het Franse “levant” voor zonsopgang en verwijst symbolisch naar het “oosten”. Steeds meer specialiteiten uit Israël, Syrië, Jordanië of Libanon vinden hun weg in onze voeding en verrijken ons bord. Deze trend combineert veel van de andere voedingstrends voor afvallen, want vooral in de Levantijnse keuken spelen groenten de hoofdrol op de borden en wordt hier ook het ontbijt op een heel andere, gevarieerde en plezierige manier gevierd.

Dit brengt de trend voor jouw dieet:

Afwisseling en nieuwe voedingsmiddelen in de dagelijkse voeding brengen niet alleen variatie in smaak, maar vullen de gebruikelijke voeding ook aan met nog meer verschillende voedingsstoffen, vitamines, mineralen, sporenelementen en secundaire plantaardige stoffen. Bovendien kan de kruidigheid van sommige Levante specialiteiten de stofwisseling extra stimuleren. Maar wees voorzichtig: Pas op met overmatige gebakken falafel of hummus, sommige Oosterse specialiteiten bevatten veel calorieën!

Regionaal en transparant
Ook vandaag de dag zorgt de voedingstrend naar afvallen ervoor dat regionaliteit en transparantie bij het boodschappen doen van groot belang zijn. Als consumenten willen we graag weten waar ons voedsel vandaan komt en kopen we het liefst bij lokale producenten. Net als bij de trend naar meer groenten, is dit deels te wijten aan het ene na het andere voedselschandaal, maar het toont ook een algemeen groeiend bewustzijn van duurzaamheid.

Dit brengt de trend voor jouw dieet:
Regionaal en seizoensgebonden inkopen is niet alleen zinvol omdat korte transportroutes het milieu ontzien. Hoe langer een fruit of groente kan groeien en rijpen aan een boom of struik voordat het wordt geoogst en vervoerd, hoe meer tijd ons voedsel heeft om vitamines, mineralen en fytochemicaliën op te bouwen. Hoe meer ervan in elk afzonderlijk voedingsmiddel, hoe beter voor onze stofwisseling.

Ga mee met de trend, maar niet met allemaal

Natuurlijk hoef je niet elke trend te volgen en zijn er vaak absurde trends en aanbevelingen die moeilijk te implementeren zijn, vooral als het om voeding gaat. In principe moet je altijd kritisch naar trends kijken. Maar misschien is er een of andere dieettrend om af te vallen die je zou willen proberen. Dit zorgt voor afwisseling op je bord of zorgt ervoor dat je weer bewust met het onderwerp voeding omgaat.

Let op: dit zijn de meest verraderlijke valkuilen

Vraag jij je ook af waarom het niet lukt met afvallen, terwijl je er alles voor doet? Het zijn vaak de onbeduidende kleine dingen die, bij nader inzien, enorme dieetvallen blijken te zijn. We ontmaskeren de grootste dieetvallen om je te helpen gemakkelijk jouw droomgewicht te bereiken…

Een gebrek aan een dieetplan is een van de meest voorkomende valkuilen bij een dieet
Helaas werkt het niet om die onbeminde kilo’s te verliezen. Een weekje “half eten”, hier en daar een maaltijd overslaan of voortaan alleen nog maar light producten eten: Zonder een succesvolle strategie wordt het lastig om daadwerkelijk af te vallen. Je weet het uit eigen ervaring: Halfslachtige voornemens en inspanningen behoren tot de meest voorkomende dieetvallen en zijn meestal gedoemd te mislukken. Projecten à la “men zou het kunnen” worden snel weer overboord gegooid.

Met een specifiek dieetplan, bestaande uit 3 behoorlijk goed vullende en ook heerlijke hoofdmaaltijden en 2 snacks of tussendoortjes, bereik je je doel sneller en vermijd je fatale dieetvallen. Werk een plan uit, zoek op internet naar recepten en de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten en ga aan de slag hiermee. Houd je calorie inname in de gaten en zorg voor afwisseling.

Afleiding van de essentie

Voor velen van ons is het een gewoonte geworden om tijdens een maaltijd iets anders te doen. Deze gewoonte is echter een van de meest verraderlijke dieetvallen. Laat je tijdens het eten zeker niet afleiden door televisie, pc’s, mobiele telefoons, kranten, boeken of afsprakenkalenders. Want als je je laat afleiden, eet je al snel een veel te grote portie. Verzadigingssignalen worden door de “multi-tasking” niet zo goed waargenomen. Met name de televisie en de telefoon kijken tijdens de maaltijd verhogen al snel het stressniveau. Het daarbij vrijkomende hormoon cortisol bevordert zelfs de opslag van voedingsvetten in de reservedepots. Stress tijdens het eten kan je dubbel dik maken.

Neem de tijd voor je maaltijden en train je mindfulness! Probeer rustig te eten en focus op wat je op je bord hebt, ruikt en proeft. We hopen dat je meer geniet van je maaltijd.

Pas op voor overgebleven calorieën

Het is zeker niet fijn als boodschappen bij het huisvuil belanden. Het eten van restjes is echter een van de meest voorkomende dieetvallen. Je moet de kleine restjes zeker in de pot laten en de restjes van de kinderen niet als je eigen toetje gaan verklaren. Want als je de restjes van hun ook nog opeet dan verlies je het snel uit het oog hoeveel je daadwerkelijk hebt gegeten en geef je je natuurlijke gevoel van verzadiging geen kans om je te helpen afvallen.

De oplossing zou deze kunnen zijn: Plan porties realistisch en kook niet voor een heel gezelschap tegelijk. Als je met een kleinere portie begint dan heb je nog ruimte voor de restjes die je kinderen achterlaten. Ook kun je restjes gebruiken om in een handomdraai een nieuw gerecht voor de volgende dag te toveren door een paar nieuwe ingrediënten toe te voegen.

Constant snacken op het werk

Eten op het werk kan ook een echte dikmaker zijn. Want het overslaan van de lunchpauze ten gunste van een vroeger einde van de dag kan direct naar je vetreserves gaan. Het overslaan van een vullende lunch voedt het hunkeren naar en leidt tot ongecontroleerd eten tijdens het werken op de computer. Enorme voorraden snoep in de bureaula of constante feesten onder collega’s doen de rest.

Maar ook wie thuis werkt en dus altijd iets te eten heeft, kan al snel een vaste snacker worden. Natuurlijk is er niks op tegen als dit gezonde tussendoortjes zouden zijn. Maar een stukje chocolade hier, een fruityoghurt daar, een zoet koekje bij de koffie, een handvol noten om je zenuwen te kalmeren, enz. – er kan zich overdag veel ophopen en de geplande calorie inname wordt al snel overschreden. Het is ook niet gunstig voor de bloedsuikerspiegel en de betrokken hormonen als er altijd iets te “metaboliseren” is, omdat dit diabetes kan bevorderen.

Zonder ontbijt van huis gaan

Je moet de dag niet beginnen zonder ontbijt. Want als je vol en verzadigd bent, negeer je zoete of hartige verleidingen. Als je weet dat je langer onderweg bent, denk dan aan een gezonde en lichte snack. Zo trotseer je gemakkelijk de verleidingen van tankstations, bakkers, snackbars en dergelijke onderweg, en val je niet buiten de calorielimiet.

Te veel beweging

Iedereen die zich uitput bij het sporten en vervolgens ook niet meer eet om te profiteren van het “afterburn-effect”, valt al snel in een van de meest verraderlijke dieetvallen en roept een enorme honger op. Zorg dat je na het sporten iets kunt eten, het is ook niet schadelijk voor je figuur. Je moet het gewichtsverlieseffect van sport echter niet overschatten: Een slank figuur bereik je moeilijk door alleen te sporten als je niet ook op je voeding let. Een uitgebalanceerd dieet vormt een perfecte aanvulling op jouw sportieve inspanningen.

Een van de meest voorkomende dieetvallen: niet genoeg slapen

Ja, je leest het goed, slaapgebrek valt ook onder de categorie alledaagse dieetvallen. Probeer zo regelmatig mogelijk minimaal zeven uur per nacht te slapen. Want talloze onderzoeken hebben aangetoond dat te weinig slaap op de lange termijn leidt tot obesitas en het verlangen naar vetrijk voedsel aanmoedigt. Korte slapers geven meer hongerhormoon af, wat de eetlust verhoogt.

Overmatige controle

Sommige mensen die met een dieet bezig zijn hebben alleen eten aan hun hoofd, houden elke verbruikte calorie bij en voelen bij elke misstap meteen een tomeloze schuld. Dit kan ook het lichaam onder druk zetten en zelfs ontaarden in stress. Het resultaat: Stress bevordert de afgifte van het hormoon cortisol, wat de vetopslag bevordert. Natuurlijk is het belangrijk dat een succesvol gewichtsverlies gemotiveerd is, maar niet hardnekkig. Benader de missie van jouw gewenste gewicht met kalmte en je zult zeker worden beloond met succes.

Vet is niet slecht, koolhydraten zijn dat ook niet

Vet op zich is niet slecht, en het is ook niet zo dat alleen de koolhydraten direct naar de heupen gaan en daarom koste wat kost altijd moeten worden vermeden. Zorgvuldige vetbesparing alleen of het strikt vermijden van koolhydraat bevattende voedingsmiddelen zijn geen garantie voor een succesvol gewichtsverlies. Vetten, vooral de onverzadigde vetzuren uit plantaardig voedsel, en de vitamines die ze bevatten, zijn zelfs van levensbelang, omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Op dezelfde manier hoef je jezelf ook niet te kastijden en alle “slechte” koolhydraten uit je dieet te verwijderen.

Dieetverandering

Je hebt het gehaald en je gewenste gewicht bereikt, maar dan val je meteen weer terug in je oude eetpatroon en zijn alle kilo’s in een mum van tijd weer terug. Laat het in de eerste plaats niet zo ver komen, maar verander je eetpatroon op de langere termijn. Alleen zo krijgt het onbeminde jojo-effect weinig tot geen kans. Als de basis van je voeding klopt en veel gezonde voeding bevat, kun je ook leuke uitzonderingen maken als het gaat om gewichtsbehoud. Een goed dieetprogramma kan je ook heel goed ondersteunen bij het op peil houden van je droomgewicht. Met een uitgebalanceerd voedingsschema kun je jouw doel bereiken en de genoemde valkuilen gewoon negeren. Met een goed dieetplan leer je gezond en figuurvriendelijk te eten. Het geeft je net genoeg calorieën om tussen een halve kilo en een kilo per week te verliezen op een manier waar jij je prettig bij voelt, en je een vol gevoel blijft houden.

Zelf koken maakt je slank

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat zelf koken je slank maakt. Degenen die te veel afhankelijk zijn van afgewerkte producten worden steeds zwaarder. Bewerkte voedingsmiddelen kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van een lange lijst met additieven. In plaats van de kersen in de yoghurt, krijg je iets dat lijkt op kersen en misschien een beetje smaak van de kersen, en een paar stabilisatoren. Deze kunstmatige producten zijn ontworpen om het voedsel zo goedkoop mogelijk te maken en er qua smaak en uiterlijk zoveel mogelijk op te lijken.

Grotere porties bewerkte voedingsmiddelen

In een Amerikaans onderzoek werden tien mannen en tien vrouwen vier weken geobserveerd. De eerste groep kreeg twee weken kant-en-klare producten en daarna zelfgemaakte gerechten. De tweede groep ontving het in omgekeerde volgorde. De proefpersonen mochten zo veel of zo weinig eten als ze wilden. In beide groepen bleek dat er veel meer werd gegeten bij de kant-en-klaarmaaltijden.

Hongerhormonen verstoord

De afgifte van hormonen uit kant-en-klaarmaaltijden had een negatief effect op de eetgewoonten. Het hormoon ghreline, dat honger veroorzaakt, was verhoogd. Terwijl het verzadigingshormoon leptine was verlaagd. Als gevolg hiervan werden aanzienlijk meer van de kant-en-klaarmaaltijden gegeten totdat de deelnemers aan de studie vol raakten.

Verzadiging van eiwitten

Een aanname in de voedingswetenschap is dat mensen eten totdat ze de hoeveelheid eiwit hebben ingenomen die het lichaam nodig heeft. De onderzoekers zorgden ervoor dat beide maaltijden dezelfde hoeveelheid eiwit bevatten. De afgewerkte producten waren echter veel calorierijker. Deze proefpersonen moesten dus altijd een hogere hoeveelheid calorieën consumeren om hun eiwitniveau te bereiken dan de groep die huisgemaakte maaltijden kreeg.

Kant-en-klaarmaaltijd = Fastfood

Ook zagen de onderzoekers dat de proefpersonen het gemaksvoedsel sneller aten. De gok is dat dit te wijten is aan de consistentie van de bewerkte voedingsmiddelen. Hoe zachter, hoe minder kauwkracht nodig is en de proefpersonen eten navenant sneller. Het lichaam reageert echter niet zo snel op de automatische verzadigingssignalen, waardoor de kans op te veel eten groter wordt.

Zelf koken maakt je slank

Koolhydraatarm versus vetarm of veganistisch versus paleo – al deze diëten hebben één ding gemeen. Het eten moet zelf worden bereid. Afgewerkte producten vinden er weinig ruimte. Voor alle dieetadviezen geldt: Zelf koken maakt je slank. Dit is precies wat er nodig is om af te vallen: Zelf koken van onbewerkt voedsel betekent dus voedzaam, gezond, lekker, gemakkelijk en ongecompliceerd zelf koken is het motto! Qua smaak is er voor ieder wat wils.

“Eet zoveel als je kunt!”

We moeten zoveel mogelijk “echt” voedsel eten. Het maakt niet uit of het plantaardig of dierlijk is. Zodra je naar een ander soort voedsel grijpt, moet je met gezond verstand handelen. Een wens aan de voedingsindustrie: Bewerkte voedingsmiddelen die niet ten koste gaan van onze gezondheid, maar goed zijn voor ons lichaam.

ls je wilt afvallen dan moet je eten

Als je wilt afvallen, moet je dan eten? Diëten zijn tijdrovend, vervelend en vol ontbering, volgens het algemene vooroordeel. Helaas is het vooruitzicht van weinig calorieën en veel beweging niet erg verleidelijk. Maar afvallen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als men denkt. Wij vertellen je hoe je het beter kunt doen…

Wil je afvallen en wil je dat dit zo snel mogelijk gaat? Calorieën worden nauwkeurig geteld en hele maaltijden kunnen worden geëlimineerd. Als het gaat om afvallen, geldt echter het volgende: Het zijn niet de snelsten die het slanke figuur als hoofdprijs krijgen, maar degenen die op de lange termijn blijven volhouden en hun stofwisseling actief houden.

Het is gemakkelijker om vol te houden als je een vol gevoel houdt, voldaan bent uren na een maaltijd en niet constant geplaagd wordt door zeurende trek- of hongergevoelens. Het geheim van het succes is: Eet genoeg, maar niet te veel. Ons lichaam heeft elke 3-4 uur een maaltijd nodig die gezond, lekker vullend en caloriearm is. Op deze manier blijft de stofwisseling actief zonder in een spaarmechanisme te vervallen. Je geeft je lichaam regelmatig energie, maar nooit te veel. Voldoende eten en afvallen werkt echt, want als je wilt afvallen, moet je nu eenmaal eten. Met constante hongergevoelens tijdens een dieet is het snel voorbij.

Een Dieetplan zorgt voor dieetsucces

Een goed en uitgebalanceerd dieetplan mag allesbehalve streng en radicaal zijn. Je moet kunnen eten, in normale porties en men moet het juiste, onbewerkte voedsel eten. Drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes voorkomen de onbedwingbare trek. Op het internet staan duizenden lekkere recepten om af te vallen, binnen welk dieet dan ook en ze bieden je alles wat je nodig hebt, wat je buik goed kan vullen en in een mate die je ook nog eens gezond houdt.

Natuurlijk wordt goede smaak ook niet verwaarloosd. Er zijn genoeg mensen die met online recepten die binnen een dieet passen diverse kilo’s zijn afgevallen en dat op een lange termijn. De sleutel bij elk dieet is niet te snel afvallen, want 5 kilo in een week is absurd, tenzij je 300 kilo weegt. Als je gaat voor een kilo gewichtsverlies per week dan moet je je daar ook aan houden. Dat betekent dus ook dat als je na 3 dagen al een kilo bent afgevallen dan moet je het die andere 4 dagen rustiger aan gaan doen, want je doel per week blijft hetzelfde.

Uiteraard mag je dan niet achterover gaan leunen, maar je kunt dan wel iets meer groente of fruit gaan eten, zodat je jezelf iets afremt. Daardoor hou je dat volle gevoel gedurende de dag en je kunt iets meer speling en variatie in je dieet gaan toepassen. Als je in de tweede week dan op 2 kilo komt na 3 dagen dan heb je het doel voor die tweede week ook al gehaald en wordt het steeds makkelijker. Blijkbaar was je dieetplan niet juist en ga je te hard. Rem jezelf dan weer af en geniet van het afvallen. Het afvallen gaat je dan makkelijk af en het voordeel is dan dat je iets meer kunt gaan eten, of een extra tussendoortje erbij kan nemen.

Het mooiste is dat je niet alleen gezond en lekker eet, maar ook leert hoe je in het algemeen gezond kunt eten. Zo kun je na het dieet je droomgewicht behouden. Succesvol afvallen en het vervolgens behouden is altijd een uitdaging, maar het is zeer de moeite waard.

Het kan ook zonder sport

Succesvol afvallen is ook mogelijk zonder zware inspanning. Aan het begin van een dieet doen ook veel mensen niets anders dan de dieetplannen volgen, want als je wilt afvallen, moet je eten.

Meestal komt dan de wens om meer te bewegen vanzelf wel. Mensen die op dieet gaan zijn vaak eerst futloos door alle jaren bewerkt voedsel gegeten te hebben. Maar als mensen eenmaal echt, natuurlijk, onbewerkt voedsel gaan eten verdwijnt die futloosheid weer en krijt men een soort kracht ervoor in de plaats. Futloosheid verdwijnt en nieuwe energie verschijnt. In plaats van na een maaltijd vol, verzadigd en futloos te zijn, bijna uitgeblust komt er nu opeens een soort vernieuwde kracht, meer energie en zin in het leven naar boven. Hierdoor merken de meeste mensen dat ze zin hebben om te gaan bewegen, te sporten, naar buiten te gaan en te fietsen of te zwemmen, terwijl ze dat daarvoor jarenlang nooit gevoeld hadden.

Stop hiermee als je wilt afvallen

Als je wilt afvallen, dan doe je soms de domste en meest twijfelachtige dingen om eindelijk dichter bij je gewenste gewicht te komen. Maar helaas leiden honger en maaltijden overslaan onvermijdelijk tot het doodlopende pad dat het jojo-effect wordt genoemd. Om eindelijk op weg te gaan naar succes en die vervelende kilo’s kwijt te raken, moet je zeker letten op onderstaande punten.

Als je echt je streefgewicht wilt bereiken let dan op onderstaande punten:

Onrealistische verwachtingen
Onrealistische verwachtingen zijn een grote valkuil! Zelfs als je gemotiveerd aan je dieet begint, maar dan van plan bent om minimaal 2-3 kg per week af te vallen, is mislukking helaas onvermijdelijk. De reden: Dit doel is veel te hoog! Het einde ervan is grote frustratie. De sleutel om gemotiveerd te blijven tijdens het diëten is om haalbare doelen te stellen die passen bij je eigen lichaam. Haal je dat doel voor die week te snel, rem jezelf dan af en eet iets meer eiwit en groent. Het gaat je op de langere termijn zeker helpen.

Stop met eten na 18.00 uur

Het goede nieuws is: Calorieën weten niet hoe laat het is! Wat je ’s avonds eet, wordt niet automatisch opgeslagen als vet, zoals velen beweren. Het tijdstip waarop je voor het laatst eet, heeft geen invloed op of jij gewicht verliest of aankomt. Het gaat meer om de calorie-inname gedurende de dag. Als er een tekort is tussen calorie-inname en calorieverbruik dan val je af.

Veel drinken, maar nooit suiker!

Drinken is over het algemeen erg belangrijk, dan hebben we dus het over water! Je keuze zou moeten zijn water, thee of koffie zonder melk en suiker. Suikerhoudende dranken en frisdranken dienen in het algemeen echt vermeden te worden tijdens een dieet, want in een mum van tijd heb je de calorieën van een hoofdmaaltijd alleen al via je drankjes opgenomen. Maar ook met pure vruchtensappen, die ook nog eens heel veel calorieën bevatten, moet je voorzichtig zijn.

Honger in de supermarkt

Het is het beste als je niet met een lege maag gaat winkelen. Maar als het niet anders kan en je moet naar de supermarkt, wapen je dan maar met een boodschappenlijstje, want dan koop je geen onnodige of ongezonde dingen.

Stap dagelijks op de weegschaal

Als je jezelf elke dag weegt, kun je snel teleurgesteld zijn. Kies één keer per week een vaste dag en tijd voor de weegschaal. Wat velen vergeten: Het gewicht wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de waterhuishouding en hoeveel voedsel er nog in het spijsverteringskanaal zit. Het gewicht kan gedurende de dag met zo’n 1,5 kg schommelen. Ook bij vrouwen speelt de menstruatiecyclus een rol. Laat je dus niet gek maken door deze natuurlijke schommelingen door jezelf dagelijks te wegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in