Schildklier & Gewichtsverlies: Wat Je Moet Weten

Schildklier & Gewichtsverlies: Wat Je Moet Weten"
Doctor examining men's thyroid with ultrasound

Vandaag wil ik een belangrijk onderwerp met je bespreken dat vaak over het hoofd wordt gezien: de rol van de schildklier bij gewichtsverlies.

Wat doet de Schildklier?

Laten we beginnen bij het begin: wat is de schildklier en wat doet het? De schildklier is een vlindervormige klier aan de voorkant van je nek. Het produceert hormonen die de stofwisseling regelen – het proces waarbij ons lichaam energie uit voedsel haalt (Mayo Clinic, 2021).

Schildklier & Gewichtsverlies: Het Verband

Je vraagt je misschien af: wat heeft dit allemaal te maken met gewichtsverlies? Nou, het heeft er alles mee te maken! De schildklierhormonen regelen hoe snel of langzaam we calorieën verbranden. Dus als je schildklier te snel of te langzaam werkt, kan dit invloed hebben op je gewicht (Harvard Health, 2022).

Hypothyreoïdie & Gewichtstoename

Hypothyreoïdie, of een te langzaam werkende schildklier, kan leiden tot gewichtstoename. Dit komt omdat je lichaam dan minder energie verbruikt, zelfs in rust (Endocrine Web, 2023).

Hyperthyreoïdie & Gewichtsverlies

Aan de andere kant kan hyperthyreoïdie, of een overactieve schildklier, leiden tot gewichtsverlies. Je lichaam verbrandt dan meer energie dan normaal, zelfs als je hetzelfde eet en drinkt als voorheen (Thyroid Foundation of Canada, 2022).

Beheersen van je Schildkliergezondheid

Het is duidelijk dat je schildklier een grote rol speelt bij gewichtsverlies. Dus wat kun je doen om je schildkliergezondheid te beheren? Het eten van een uitgebalanceerd dieet, voldoende bewegen en regelmatige controles bij je arts kunnen allemaal bijdragen aan een gezonde schildklier (American Thyroid Association, 2023).

Conclusie

Een gezonde schildklier kan bijdragen aan gewichtsverlies, maar het is belangrijk om te onthouden dat er geen snelle oplossingen zijn als het om afvallen gaat. Een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en regelmatig medisch onderzoek zijn cruciaal voor succes op de lange termijn.

Ik hoop dat deze informatie nuttig voor je is. Neem gerust contact met me op als je nog meer vragen hebt. Ik ben hier om je te helpen op jouw gezondheids- en fitnessreis.

Bronnen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in