Wat is een Paleo Dieet?

Wat is een Paleo Dieet?
Wat is een Paleo Dieet?

Paleo-dieet – eet zoals in het stenen tijdperk. Het kernidee van het Paleo dieet is om elk voedsel in zijn oorspronkelijke vorm te eten. Tegenwoordig eten we veel bewerkte voedingsmiddelen zoals kaas, yoghurt of muesli. Aanhangers van het Paleo dieet zijn van mening dat een dieet dat in het stenen tijdperk voor overleving zorgde, vandaag de dag ook niet slecht voor ons kan zijn. Daarom wordt het ook wel het stenen tijdperk dieet genoemd.

In dit artikel gaan we uitleggen wat Paleo precies is. Welke voedingsmiddelen worden gebruikt bij Paleo? Voor wie is Paleo geschikt? En wat zijn de voordelen van het Paleo dieet? We nemen de dieet trend met je door.

Paleo Dieet – wat is het?

De term “Paleo” is een deel van het oude woord Paleolithicum – dit houdt in: De Steentijd. Dus je zou kunnen zeggen dat het Paleo dieet een Stenen Tijdperk dieet is. In het Paleo dieet vind je de vroegere eetgewoontes van de oudste inwoners van de aarde. De gedachte hierbij is dat als het vroeger goed voor hen was, het nu ook goed voor ons zou moeten zijn. Paleo is een benadering die zeer dicht bij ons staat en zich richt op fitness en gezondheid. Dat betekent dat je met het Paleo dieet en met regelmatige lichaamsbeweging ervoor zorgt dat je energieker en krachtiger zal worden, waardoor jij je na verloop van tijd een stuk beter in je vel gaat voelen.

Hoe werkt het Paleo dieet?

De focus ligt op voeding wat al voorhanden was in het stenen tijdperk. In tegenstelling to andere diëten die specifieke voeding verbieden, gaat het Paleo dieet over het geven van voorkeur aan voedsel dat al in het stenen tijdperk beschikbaar was, of had beschikbaar kunnen zijn. Het geheel aan Paleo voeding heeft een overeenkomst: Direct uit de natuur, gekweekt en geoogst.

Veel Paleo-voedingsmiddelen zijn daarom van nature laag in koolhydraten en hoog in eiwitten. Naast groenten, fruit en natuurlijke eiwitbronnen gebruikt Paleo hoogwaardige vetten in plaats van koolhydraten als belangrijkste energiebron. Hoewel vet veel calorieën bevat, word je er niet automatisch dik van. Integendeel Het lichaam leert vet als energiebron te gebruiken in plaats van het om te zetten in lichaamsvet. Daarom is het erg belangrijk om hoogwaardige vetten te gebruiken, zoals kokosolie.

Origineel vs. bewerkte voedingsmiddelen

Groenten, noten en bessen worden altijd op natuurlijke wijze geteeld. Dierlijk eiwit is ook altijd beschikbaar geweest via de jacht. Granen zoals tarwe, spelt en rogge of geraffineerde suiker kwamen pas voor de mens beschikbaar toen de landbouw zich ontwikkelde. Onze huidige rassen zijn vaak speciale rassen die simpelweg geoptimaliseerd zijn om de opbrengst te maximaliseren. Deze moderne voedingsmiddelen maken geen deel uit van het Paleo-dieet.

Verse groenten, dierlijke eiwitten uit vlees, vis en eieren, en onverzadigde vetzuren uit noten, zaden en oliën van goede kwaliteit zijn essentiële onderdelen van het Paleo-dieet. Het voedsel van die tijd bood onze voorouders al alle voedingsstoffen die nodig waren om de menselijke ontwikkeling te bevorderen.

Veel bewerkte kant-en-klaarmaaltijden, klassieke zoetigheden en fastfood worden vermeden. Het klinkt ingewikkelder dan het is. Je hoeft geen eigen moestuin te hebben of te jagen om paleo te eten. Alle Paleo-voedingsmiddelen zijn gewoon verkrijgbaar in biologische winkels of supermarkten.

Naast noten en bessen, suikervrije noten, superfoods zoals goji-bessen en vers wild fruit, zijn er nu ook veel paleo-voedingsmiddelen van hoge kwaliteit beschikbaar.

Paleo voedsel

Alle denkbare groentesoorten, noten, gedroogd fruit, vers fruit maar ook verse vis en heerlijk vlees zijn een aanrader. Onze tabel laat zien wat voor soort voedsel je moet eten binnen het Paleo-dieet, maar ok welke je beter niet kunt eten.

paleo voeding                            Eten om te vermijden

eieren                                       Kaas

vlees                                        Verpakte worst

Vis                                            Fish Sticks

groenten                                  Peulvruchten en granen

Kokosolie en Avocado                Gefrituurde fastfoodvetten

Noten zaden                             Chips, gezouten noten

Fruit                                        Snoep, ingeblikte vruchten

Paleorepen                               Chocoladereep

Kokosnoot meel                        Meel op basis van granen

Een belangrijk criterium voor paleo eten is kwaliteit. Zoek waar mogelijk naar biologisch vlees en eieren voor dierenwelzijn en in het wild gevangen vis. Chemische bestrijdingsmiddelen, bio-industrie en kunstmatige aquacultuur bestonden immers niet in het stenen tijdperk.

Paleo dieetvoeding voorziet jouw lichaam van voedingsstoffen die het optimaal kan verwerken. Groenten en fruit bevatten bijzonder grote hoeveelheden vitamines, vezels en mineralen. Naast hoogwaardige eiwitten kun je ook sporenelementen en vitamines halen uit vlees, vis en eieren.

Waarom zitten er geen granen in het paleodieet?

Paleo-voedingsmiddelen zijn ontworpen om het lichaam te voorzien van licht verteerbare voedingsstoffen en energie. Granen kunnen aan geen van deze criteria voldoen, dus worden ze niet geclassificeerd als paleovoeding.

Graanproducten zijn vaak moeilijk verteerbaar. Dit geldt ook voor volkoren granen, tenzij je ze op een speciale manier bereidt. Je lichaam heeft dan minder voedingsstoffen in zich. Aangezien witmeelproducten zoals witte pasta of brood sterk bewerkt zijn en bijna geen voedingsstoffen bevatten, is dit geen optie.

Geen gewoon meelbrood. Ons eiwitbrood is op basis van pitten en zaden en geeft je een extra dosis eiwit en echte voedingswaarde. Glutenvrij en makkelijk te maken in de oven. Perfect voor een dieet uit de steentijd zoals paleo brood.

De twee grijze gebieden zijn witte rijst en aardappelen. Beide zijn gemakkelijker te verteren dan brood, pasta, enz., en kunnen ook een nuttige bron van koolhydraten zijn in het Paleo-dieet, vooral voor duursporters.

Voordelen van het Paleo Dieet

Het Paleo Dieet heeft veel voordelen. Paleo is vooral goed in vergelijking met granen en klassieke zoetigheden. Klassieke voedingsmiddelen worden vervangen, die rijk zijn aan calorieën, maar niet nuttig zijn voor het lichaam. Ze worden vervangen door verse en onbewerkte voedingsmiddelen die veel belangrijke vitamines en andere voedingsstoffen bevatten.

Fastfood en friet zijn verleden tijd. Dankzij vers voedsel voel je je vaak fit en vol energie na het eten in plaats van dat je je mager en te veel eet. Klassieke zoetigheden die rijk zijn aan suiker en calorieën waar je honger van krijgt, staan ​​niet op het menu. Snack in plaats daarvan op vezelrijke snacks die je langer een verzadigd gevoel geven. Paleo-drankjes maken deze snack gemakkelijker.

Het beste van alles is dat paleo-eten ook goed smaakt. Of het nu een hoofdgerecht of dessert is, Paleo eten is heerlijk en veelzijdig. Verse groenten en vlees kunnen in verschillende varianten worden bereid. In plaats van klassiek meel kun je verschillende recepten proberen met kokosmeel en chiazaden. Je gaat automatisch meer eiwitten eten en minder koolhydraten.

Nadelen van het Paleo-dieet

Nadelen van het Paleo-dieet zijn op één hand te tellen. Eén ding is zeker, Paleo is duurder als je echt om de biologische kwaliteit van het eten geeft. Maar: Is geld belangrijk als je het aan je eigen gezondheid en aan je lichaam uitgeeft?

Afgezien van de financiële situatie kost Paleo ook vaak meer tijd. Paleo-voedsel en -maaltijden zijn soms lastig te vinden, maar als je goed in de supermarkt om je heen kijkt kun je er alle kanten mee op. Daarom is het de moeite waard om de avond ervoor iets voor de volgende dag klaar te maken. Maar ook hier geldt: Werk loont met fitness en een beter lichaamsgevoel.

Gewichtsverlies met Paleo

Hoewel het Paleo-dieet vaak een dieet wordt genoemd, gaat het niet in de eerste plaats om gewichtsverlies. Het woord “dieet” wordt hier gebruikt als synoniem voor de Paleo lifestyle zelf.

Als je Paleo eet, val je niet automatisch af. Om op de lange termijn gewicht te verliezen, moet je minder calorieën binnenkrijgen in de dagelijkse voeding dan jouw lichaam verbruikt. We raden een matig calorietekort aan van 300-500 calorieën. Leer hoe je op de juiste manier kunt afvallen.

Het Paleo-dieet kan je echter helpen om je calorietekort te bereiken. Paleo-voedingsmiddelen bevatten vaak minder calorieën en zijn daarom voedzamer dan kant-en-klaarmaaltijden.

Graanproducten zoals pasta, pizza en brood en zoete snacks zoals gebak zijn favoriet bij de meesten van ons. Tip: Houd bij hoe vaak jij in de week zoiets eet. Al deze voedingsmiddelen bevatten veel calorieën en missen vaak de echte voedingsstoffen die je lichaam wel nodig heeft. Kortom: zonder Paleo eet je vaak calorieën die alleen maar goed smaken, maar het zijn in feite lege calorieën.

Met Paleo behoort dat tot het verleden. Paleo-voedingsmiddelen zijn heerlijk en zitten meestal vol waardevolle voedingsstoffen. Zoete snacks zijn heel gemakkelijk te maken van fruit. Doordat granen, suiker etc. niet meer op je menu staan, eet je beduidend minder koolhydraten. Vooral in het begin helpt het vaak om een ​​paar kilootjes kwijt te raken. Omdat Paleo-voedingsmiddelen voedzamer zijn, heb je nauwelijks honger. Doordat je inferieure koolhydraatbronnen zoals witte bloemproducten en suiker in het bijzonder vermijdt, zal de trek in zoetigheid geleidelijk afnemen. Zo voorkom je dus ook onnodige calorieën.

Paleo recepten

Overstappen op het Paleo dieet is gemakkelijker als dat het op het eerste gezicht lijkt. Idealiter verander je je eetpatroon niet van de ene op de andere dag, maar integreer je stukje bij beetje meer Paleo voeding in je leven. Er zijn een aantal Paleo recepten die ook supersimpel te maken zijn en die ook nog eens snel klaar zijn.

Paleo Dieet Ontbijt

Sommige mensen denken nu: ’s Ochtends geen boterhammen? En geen zoetigheid? Dat wordt zwaar. Maar nee, dat werkt juist heel goed. En het smaakt ook nog eens goed. Zo is Bulletproof koffie (koffie met kokosolie) veel sneller bereid dan een klassieke latte macchiato of cappuccino. Afhankelijk van hoe hongerig je ’s ochtends bent, kan dit voldoende zijn.

Als je een zoetekauw bent, maakt een zelfgemaakte notenreep je Paleo-ontbijt compleet. Muesli maak je eenvoudig zelf van kokosolie, noten en/of bessen en vers fruit. Als je geen tijd hebt, is de Paleo-bar perfect voor een snel maar zeer voedzaam en heerlijk ontbijt.

De klassiekers van een rijk paleo-ontbijt zijn alle soorten eieren. Roerei, gebakken eieren, gewone gekookte eieren. Je gaat je nooit vervelen met eieren.

Lunch en diner binnen het Paleo dieet

Salades, soepen, groenten. Gecombineerd met hoogwaardig vlees, vis of eieren. Dit zijn de basisprincipes van de meeste Paleo-voorgerechten. Waar mogelijk moeten jouw Paleo-voedselingrediënten biologisch zijn, zodat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of medicijnresten in het voedsel achterblijven.

Paleo – De Paleo Lifestyle

Paleo is natuurlijk in de eerste plaats een dieet. Als je alle voordelen van het Paleo-dieet wilt benutten, moet je ook je levensstijl veranderen. Concreet betekent dit dus meer bewegen! Onze voorouders brachten de dag door met het verzamelen van voedsel en jagen. Dus stonden ze zeer lang op hun benen en waren altijd in beweging. Dankzij hun dieet waren ze bestand tegen deze extreme belastingen.

Paleo betekent ook bewegen. Je hoeft niet meteen 3 uur te gaan joggen. Maar je kunt proberen elke dag wat lichaamstraining te doen. Of op de fiets naar het werk. Ga wandelen met vrienden in plaats van alleen koffie te drinken. Regelmatige lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van de paleo-levensstijl.

Het paleodieet: conclusie

Het paleodieet volgt de voedingsaannames van onze voorouders. Kortom, het Paleo-dieet bestaat uit het eten van groenten, fruit, noten, zaden, vlees en vis. Sterk bewerkte producten en granen worden vermeden. Ook de kwaliteit van de ingrediënten is zeer belangrijk.

Wat wordt er gegeten?

Met Paleo hoef je natuurlijk niet eerst je eigen vis in de rivier te vangen. Niettemin worden alle voedingsmiddelen die al zijn verwerkt, geëlimineerd. Sommigen nemen het heel serieus en doen het ook zonder voedingsmiddelen die toen nog niet bestonden, zoals ananas of chiazaad.

De belangrijkste kenmerken van een Paleo dieet zijn:

Vlees vis

Lokale groenten en fruit

Noten en zaden

Ongezoet gedroogd fruit

Eieren

Eventueel ook avocado’s of havermout

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in