Wat is een Paleo Dieet?

Het Paleo-dieet bevordert gezondheid door onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen te eten, vergelijkbaar met de voeding van onze steentijdvoorouders.
Het Paleo-dieet bevordert gezondheid door onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen te eten, vergelijkbaar met de voeding van onze steentijdvoorouders.

Het kernidee van het Paleo-dieet is om voedsel in zijn oorspronkelijke vorm te eten. In de moderne tijd eten we veel bewerkte voedingsmiddelen zoals kaas, yoghurt en muesli. Aanhangers van het Paleo-dieet geloven dat een dieet dat in het stenen tijdperk voor overleving zorgde, vandaag de dag ook niet slecht voor ons kan zijn. Daarom wordt het ook wel het stenen tijdperk dieet genoemd.

In dit artikel leggen we uit wat het Paleo-dieet precies inhoudt, welke voedingsmiddelen erin worden gebruikt, voor wie het geschikt is en wat de voordelen ervan zijn. We bespreken deze dieettrend in detail.

Wat is het Paleo-dieet?

De term “Paleo” komt van het oude woord “Paleolithicum,” wat de Steentijd betekent. Het Paleo-dieet is dus een Stenen Tijdperk dieet. Het is gebaseerd op de eetgewoonten van de vroegste bewoners van de aarde. De gedachte hierachter is dat wat vroeger goed voor hen was, nu ook goed voor ons zou moeten zijn. Het Paleo-dieet richt zich op natuurlijke voeding en regelmatige lichaamsbeweging, wat resulteert in meer energie en een beter gevoel.

De Basis van het Paleo-dieet

Het Paleo-dieet richt zich op voeding die al beschikbaar was in het stenen tijdperk. In tegenstelling tot andere diëten die specifieke voedingsmiddelen verbieden, gaat het bij het Paleo-dieet om het geven van voorkeur aan voedsel dat al in het stenen tijdperk beschikbaar was. Dit betekent dat Paleo-voeding direct uit de natuur komt, en gekweekt en geoogst wordt zonder bewerkingen.

Veel Paleo-voedingsmiddelen zijn van nature laag in koolhydraten en hoog in eiwitten. Naast groenten, fruit en natuurlijke eiwitbronnen gebruikt het Paleo-dieet hoogwaardige vetten in plaats van koolhydraten als belangrijkste energiebron. Hoewel vet veel calorieën bevat, leert het lichaam om vet als energiebron te gebruiken in plaats van het op te slaan als lichaamsvet. Daarom is het belangrijk om hoogwaardige vetten te gebruiken, zoals kokosolie.

Origineel vs. Bewerkt Voedsel

Groenten, noten en bessen worden altijd op natuurlijke wijze geteeld. Dierlijk eiwit was beschikbaar via de jacht. Granen zoals tarwe en rogge, en geraffineerde suiker, kwamen pas beschikbaar toen de landbouw zich ontwikkelde. Onze huidige graanrassen zijn vaak geoptimaliseerd om de opbrengst te maximaliseren en maken geen deel uit van het Paleo-dieet.

Het Paleo-dieet omvat verse groenten, dierlijke eiwitten uit vlees, vis en eieren, en onverzadigde vetzuren uit noten, zaden en oliën van goede kwaliteit. Het voedsel van die tijd bood onze voorouders al alle voedingsstoffen die nodig waren om de menselijke ontwikkeling te bevorderen. Bewerkte kant-en-klaarmaaltijden, klassieke zoetigheden en fastfood worden vermeden. Dit dieet hoeft echter niet ingewikkeld te zijn; alle Paleo-voedingsmiddelen zijn gewoon verkrijgbaar in biologische winkels of supermarkten.

Naast noten en bessen, suikervrije noten, superfoods zoals goji-bessen en vers wild fruit, zijn er nu ook veel Paleo-voedingsmiddelen van hoge kwaliteit beschikbaar.

Paleo Voeding: Wat te Eten en Wat te Vermijden

Toegestane Voedingsmiddelen

 • Eieren
 • Vlees
 • Vis
 • Groenten
 • Kokosolie en avocado
 • Noten en zaden
 • Fruit
 • Paleorepen
 • Kokosmeel

Te Vermijden Voedingsmiddelen

 • Kaas
 • Verpakte worst
 • Fish sticks
 • Peulvruchten en granen
 • Gefrituurde fastfoodvetten
 • Chips en gezouten noten
 • Snoep en ingeblikte vruchten
 • Chocoladerepen
 • Meel op basis van granen

Een belangrijk criterium voor Paleo-eten is kwaliteit. Zoek waar mogelijk naar biologisch vlees en eieren voor dierenwelzijn en in het wild gevangen vis. Chemische bestrijdingsmiddelen, bio-industrie en kunstmatige aquacultuur bestonden immers niet in het stenen tijdperk. Paleo-dieetvoeding voorziet het lichaam van voedingsstoffen die het optimaal kan verwerken. Groenten en fruit bevatten grote hoeveelheden vitamines, vezels en mineralen. Naast hoogwaardige eiwitten kun je ook sporenelementen en vitamines halen uit vlees, vis en eieren.

Waarom Geen Granen in het Paleo-dieet?

Paleo-voedingsmiddelen zijn ontworpen om het lichaam te voorzien van licht verteerbare voedingsstoffen en energie. Granen voldoen niet aan deze criteria en worden daarom niet geclassificeerd als Paleo-voeding. Graanproducten zijn vaak moeilijk verteerbaar, zelfs volkoren granen, tenzij ze op een speciale manier worden bereid. Witmeelproducten zoals witte pasta of brood zijn sterk bewerkt en bevatten bijna geen voedingsstoffen, waardoor ze geen optie zijn binnen het Paleo-dieet.

De twee grijze gebieden zijn witte rijst en aardappelen. Beide zijn gemakkelijker te verteren dan brood en pasta, en kunnen een nuttige bron van koolhydraten zijn in het Paleo-dieet, vooral voor duursporters.

Alternatieven voor Graanproducten

Het Paleo-dieet biedt alternatieven voor graanproducten, zoals eiwitbrood op basis van pitten en zaden, wat een extra dosis eiwit en echte voedingswaarde biedt. Dit brood is glutenvrij en makkelijk te maken in de oven, perfect voor een dieet uit de steentijd.

Voordelen van het Paleo-dieet

Het Paleo-dieet biedt verschillende voordelen, vooral in vergelijking met een dieet dat rijk is aan granen en klassieke zoetigheden. Door bewerkte voedingsmiddelen te vervangen door verse en onbewerkte voedingsmiddelen, krijg je veel meer essentiële vitamines en andere voedingsstoffen binnen.

Verbeterde Energie en Verminderd Hongergevoel

Vers voedsel zorgt ervoor dat je je vaak fitter en energieker voelt na het eten, in plaats van de lethargie die vaak volgt op een maaltijd met veel bewerkte suikers en koolhydraten. Klassieke zoetigheden die rijk zijn aan suiker en calorieën staan niet op het menu, waardoor je minder snel honger krijgt. In plaats daarvan kun je genieten van vezelrijke snacks die langer een verzadigd gevoel geven. Paleo-drankjes kunnen ook een handige en voedzame snackoptie zijn.

Verbeterde Smaak en Veelzijdigheid

Paleo-voedingsmiddelen zijn niet alleen gezond, maar ook heerlijk en veelzijdig. Of het nu gaat om een hoofdgerecht of een dessert, Paleo-eten biedt een breed scala aan smaakvolle opties. Verse groenten en vlees kunnen op verschillende manieren worden bereid, en in plaats van klassiek meel kun je verschillende recepten proberen met kokosmeel en chiazaden. Hierdoor eet je automatisch meer eiwitten en minder koolhydraten, wat bijdraagt aan een gezonder dieet.

Gezonde Vetconsumptie

Een van de belangrijkste aspecten van het Paleo-dieet is de nadruk op hoogwaardige vetten. Deze vetten, zoals kokosolie, avocado en noten, worden gebruikt als belangrijkste energiebron in plaats van koolhydraten. Dit helpt het lichaam om vet als energiebron te gebruiken, wat kan leiden tot een efficiëntere vetverbranding en gewichtsverlies. Hoogwaardige vetten zijn ook belangrijk voor de algehele gezondheid, omdat ze essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines leveren.

Nadelen van het Paleo-dieet

Hoewel het Paleo-dieet veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen die moeten worden overwogen.

Hogere Kosten

Een van de nadelen van het Paleo-dieet is dat het duurder kan zijn, vooral als je kiest voor biologisch voedsel en hoogwaardige vlees- en visproducten. Deze hogere kosten kunnen een belemmering vormen voor mensen met een beperkt budget. Echter, het investeren in kwaliteitsvoedsel kan gezien worden als een investering in je gezondheid op de lange termijn.

Meer Tijd en Planning

Het volgen van het Paleo-dieet kan ook meer tijd en planning vereisen. Paleo-voedingsmiddelen en -maaltijden zijn soms moeilijker te vinden, en het bereiden van verse, onbewerkte maaltijden kost vaak meer tijd dan het opwarmen van kant-en-klaarmaaltijden. Voorbereiding is de sleutel tot succes met het Paleo-dieet. Het kan nuttig zijn om maaltijden van tevoren te plannen en voor te bereiden, zodat je altijd gezonde opties beschikbaar hebt.

Mogelijke Gebrek aan Variatie

Sommige mensen vinden het moeilijk om gevarieerd te eten binnen de beperkingen van het Paleo-dieet. Dit kan vooral een uitdaging zijn voor mensen die gewend zijn aan een dieet dat rijk is aan granen en zuivelproducten. Het vinden van nieuwe en interessante Paleo-recepten kan helpen om het dieet interessant en gevarieerd te houden.

Gewichtsverlies met het Paleo-dieet

Hoewel het Paleo-dieet vaak als een dieet voor gewichtsverlies wordt beschouwd, is het eigenlijk meer een levensstijl dan een dieet in de traditionele zin. Het woord “dieet” wordt hier gebruikt als synoniem voor de Paleo-levensstijl zelf.

Calorieën en Gewichtsverlies

Om op de lange termijn gewicht te verliezen, moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je lichaam verbruikt. Een matig calorietekort van 300-500 calorieën per dag wordt aanbevolen. Het Paleo-dieet kan je helpen om dit calorietekort te bereiken, omdat Paleo-voedingsmiddelen vaak minder calorieën bevatten en voedzamer zijn dan bewerkte voedingsmiddelen.

Vermijden van Lege Calorieën

Graanproducten zoals pasta, pizza en brood, evenals zoete snacks zoals gebak, bevatten veel calorieën maar weinig voedingsstoffen. Deze “lege calorieën” kunnen bijdragen aan gewichtstoename en een gebrek aan energie. Door deze voedingsmiddelen te vervangen door Paleo-voedingsmiddelen, kun je je calorie-inname verminderen en meer voedingsstoffen binnenkrijgen.

Verzadiging en Minder Trek

Paleo-voedingsmiddelen zijn vaak rijk aan eiwitten en vezels, wat helpt om je langer vol te houden. Dit kan je helpen om minder te eten en onnodige calorieën te vermijden. Door inferieure koolhydraatbronnen zoals witte bloemproducten en suiker te vermijden, zal je trek in zoetigheid geleidelijk afnemen, waardoor het gemakkelijker wordt om je dieet vol te houden.

Paleo-recepten: Gemakkelijk en Smaakvol

Het overstappen op het Paleo-dieet is gemakkelijker dan het lijkt. Het is niet nodig om je eetpatroon van de ene op de andere dag volledig te veranderen. Integreer geleidelijk meer Paleo-voedingsmiddelen in je leven. Er zijn veel Paleo-recepten die eenvoudig te maken zijn en snel klaar zijn.

Paleo Ontbijt

Voor sommige mensen lijkt een ontbijt zonder brood of zoetigheid misschien moeilijk, maar er zijn veel heerlijke Paleo-opties beschikbaar. Bulletproof koffie (koffie met kokosolie) is snel en gemakkelijk te maken. Als je ’s ochtends honger hebt, kan een zelfgemaakte notenreep of muesli van kokosolie, noten en bessen een voedzame optie zijn. Eieren zijn ook een klassieker voor een rijk Paleo-ontbijt. Roerei, gebakken eieren en gekookte eieren bieden veel variatie.

Lunch en Diner

Voor lunch en diner zijn salades, soepen en groenten, gecombineerd met hoogwaardig vlees, vis of eieren, de basisprincipes van de meeste Paleo-maaltijden. Probeer biologische ingrediënten te gebruiken om chemische bestrijdingsmiddelen en medicijnresten te vermijden. Verse ingrediënten en eenvoudige bereidingsmethoden zorgen voor smakelijke en gezonde maaltijden.

Snacks en Desserts

Zoete snacks kunnen eenvoudig worden gemaakt van fruit. Paleo-snacks zijn vaak vezelrijk en houden je langer vol, wat helpt om minder te eten. Probeer bijvoorbeeld een fruitige smoothie, notenrepen of gedroogd fruit als tussendoortje. Voor desserts kun je experimenteren met ingrediënten zoals kokosmeel en chiazaden om heerlijke en voedzame traktaties te maken.

Het Paleo-dieet en Je Levensstijl

Het Paleo-dieet is niet alleen een manier van eten, maar een hele levensstijl die gericht is op gezondheid en welzijn. Door niet alleen je dieet, maar ook je dagelijkse activiteiten aan te passen, kun je optimaal profiteren van de voordelen van het Paleo-dieet.

Beweging en Activiteit

Onze voorouders brachten hun dagen door met het verzamelen van voedsel en het jagen, wat betekende dat ze constant in beweging waren. Ze stonden lang op hun benen en legden grote afstanden af. Deze fysieke activiteit hielp hen om fit en gezond te blijven, ondanks de zware omstandigheden waarin ze leefden. Daarom is regelmatige lichaamsbeweging een belangrijk onderdeel van de Paleo-levensstijl.

Praktische Tips voor Meer Beweging

Je hoeft niet direct te beginnen met intensieve training om de voordelen van meer beweging te ervaren. Hier zijn enkele praktische tips om meer beweging in je dagelijks leven te integreren:

 • Wandelen en Fietsen: Probeer zo vaak mogelijk te lopen of te fietsen in plaats van de auto te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door naar het werk te fietsen of een wandeling te maken tijdens de lunchpauze.
 • Sporten met Vrienden: In plaats van af te spreken voor koffie, kun je samen gaan wandelen, fietsen of een andere sportieve activiteit doen.
 • Thuis Workouts: Als je weinig tijd hebt, kun je korte workouts thuis doen. Er zijn veel online video’s en apps die je kunnen begeleiden bij eenvoudige oefeningen die je zonder apparatuur kunt doen.

Mentale Gezondheid en Paleo

Het Paleo-dieet kan ook bijdragen aan een betere mentale gezondheid. Een gezond dieet rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten kan je stemming verbeteren en je mentale scherpte verhogen. Bovendien kan regelmatige beweging stress verminderen en bijdragen aan een betere nachtrust.

Vermindering van Stress

De moderne levensstijl kan erg stressvol zijn, met drukke schema’s en weinig tijd voor ontspanning. Het Paleo-dieet, gecombineerd met een actieve levensstijl, kan helpen om stress te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de productie van endorfines, de zogenaamde ‘gelukshormonen’, die je helpen om je beter te voelen en stress te verminderen.

Betere Slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor je algehele gezondheid. Het Paleo-dieet kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit door het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en suikers die je slaap kunnen verstoren. Daarnaast helpt regelmatige lichaamsbeweging om je slaappatroon te reguleren, waardoor je gemakkelijker in slaap valt en dieper slaapt.

Paleo-dieet en Gewichtsverlies

Hoewel het Paleo-dieet vaak wordt geassocieerd met gewichtsverlies, is het belangrijk om te begrijpen dat het niet uitsluitend gericht is op het verliezen van gewicht. Het is een levensstijl die een gezonde en gebalanceerde voeding bevordert. Toch kan het volgen van het Paleo-dieet je helpen om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Calorietekort en Gewichtsverlies

Gewichtsverlies treedt op wanneer je minder calorieën consumeert dan je lichaam verbrandt. Het Paleo-dieet kan helpen om dit calorietekort te bereiken door je te voorzien van voedzame en verzadigende voedingsmiddelen die minder calorieën bevatten dan bewerkte voedingsmiddelen. Door het eten van meer groenten, fruit, vlees, vis en noten, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen zonder onnodige calorieën.

Verzadiging en Minder Trek

Paleo-voedingsmiddelen zijn vaak rijk aan eiwitten en vezels, wat helpt om je langer vol te houden. Dit kan je helpen om minder te eten en onnodige calorieën te vermijden. Door inferieure koolhydraatbronnen zoals witte bloemproducten en suiker te vermijden, zal je trek in zoetigheid geleidelijk afnemen, waardoor het gemakkelijker wordt om je dieet vol te houden.

Realistische Doelen Stellen

Het is belangrijk om realistische doelen te stellen bij het volgen van het Paleo-dieet. Verwacht niet dat je binnen een paar weken drastisch zult afvallen. Gewichtsverlies is een langzaam en gestaag proces dat tijd en consistentie vereist. Door je te focussen op een gezonde levensstijl in plaats van snelle resultaten, zul je op de lange termijn meer succes en blijvende resultaten behalen.

Conclusie

Het Paleo-dieet volgt de voedingsaannames van onze voorouders en is gebaseerd op het eten van groenten, fruit, noten, zaden, vlees en vis, terwijl bewerkte producten en granen worden vermeden. Dit dieet richt zich op de kwaliteit van de ingrediënten en het vermijden van chemische toevoegingen die niet in het stenen tijdperk voorkwamen.

Wat te Eten en Wat te Vermijden

Met het Paleo-dieet hoef je niet je eigen vis te vangen of een moestuin te hebben. Het draait om het kiezen van natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen die gewoon verkrijgbaar zijn in biologische winkels of supermarkten.

Kenmerken van een Paleo-dieet

 • Vlees en Vis: Kies voor lokaal en biologisch vlees en in het wild gevangen vis.
 • Groenten en Fruit: Eet een verscheidenheid aan lokale groenten en fruit.
 • Noten en Zaden: Rijk aan onverzadigde vetzuren en eiwitten.
 • Ongezoet Gedroogd Fruit: Een gezonde snackoptie.
 • Eieren: Een veelzijdige bron van eiwitten.
 • Extra Opties: Avocado’s en kokosmeel als vervangers voor bewerkte producten.

Bronnen

 1. Cordain, L. (2010). The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Foods You Were Designed to Eat. John Wiley & Sons.
 2. Wolf, R. (2011). The Paleo Solution: The Original Human Diet. Victory Belt Publishing.
 3. Eaton, S. B., & Konner, M. (1985). Paleolithic Nutrition: A Consideration of Its Nature and Current Implications. The New England Journal of Medicine, 312(5), 283-289.
 4. De Vany, A. (2010). The New Evolution Diet: What Our Paleolithic Ancestors Can Teach Us about Weight Loss, Fitness, and Aging. Rodale Books.

Het Paleo-dieet biedt een natuurlijke manier om je gezondheid te verbeteren en kan een effectieve strategie zijn voor gewichtsverlies en het bevorderen van een actieve levensstijl. Het is echter belangrijk om goed geïnformeerde keuzes te maken en, indien nodig, een voedingsdeskundige te raadplegen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in