Metabool dieet of stofwisselingsdieet

Metabool dieet of stofwisselingsdieet
Metabool dieet of stofwisselingsdieet

Het Metabool Dieet – de methode om calorieën te verbranden. Dit type dieet is meer een verandering in het dieet in een korte periode. Geselecteerde voedingsmiddelen moeten ook jouw metabolisme stimuleren en dus jouw vetverbranding verhogen. Maaltijden zijn beperkt tot drie hoofdmaaltijden. Dit is om je calorie-inname te verminderen.

Metabool dieet – crashdieet of succes op de lange termijn?

Het stofwisselingsdieet ligt op ieders lippen op dit moment. Ze belooft zoveel mogelijk kilo’s kwijt te raken in de kortst mogelijke tijd. We laten je zien wat er achter het stofwisselingsdieet zit en of je er echt beter mee kunt afvallen.

Wat is een metabool dieet?

Het stofwisselingsdieet is een reductiedieet bedoeld om de stofwisseling te stimuleren. Dit is een verandering in eetgewoonten, meestal voor een korte periode. Met een speciale selectie van voedingsmiddelen zou je lichaam meer calorieën moeten verbranden dan normaal. Op deze manier is dit dieet bedoeld om snel gewichtsverlies te bewerkstelligen. De meeste mensen praten niet over één stofwisselingsdieet, want er zijn verschillende soorten hiervan. Hun functionaliteit is echter altijd hetzelfde.

Welke voedingsmiddelen zijn verboden/toegestaan?

Verboden Voeding                                                        Toegestane Voeding

Vet vlees en vis                                                               Mager vlees en magere vis
Rundvlees, varkensvlees, zalm                                  Kip, Kalkoen, Tonijn

Koolhydraten                                                                  Koolhydraatarme groenten
Brood, pasta, rijst, aardappelen, quinoa                Broccoli, bloemkool, champignons

Koolhydraatrijk fruit                                                     Koolhydraatarm fruit
Bananen, druiven                                                           Bosbessen, mango’s, perziken

Vetten en oliën                                                               Salade
Boter, koolzaadolie, olijfolie                                       rucola, ijsbergsla, kruiden en specerijen

suiker, alcohol en nicotine                                         Magere kwark, eieren, magere kwark, tofu

Binnen dit dieet is alles wat slecht is verboden om te eten, dus koolhydraatrijk en ook vetrijk is een no-go. Terwijl alles wat mager is of koolhydraatarm is juist meer van gegeten moet worden. Al met al een gezond dieet, met weinig vet en ook laag in de koolhydraat inname. Veel groente en veel eiwitten is een must om dit vol te houden. Doe het ook niet langer dan 14 dagen, want een dieet is een tijdelijke vorm van afvallen. Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen in je voeding en neem – indien gewenst – ook extra voedingssupplementen.

Hoe werkt het metabool dieet of stofwisselingsdieet?

Langzamer metabolisme, sneller metabolisme, stimuleert het metabolisme – je hebt dit waarschijnlijk allemaal in jouw dagelijks leven gehoord. Bij het metabolische dieet eet je gedurende 2 weken voeding met veel eiwitten en zit je laag in je koolhydraten. Je zit in die periode ook laag in je calorieën en dat met maximaal drie maaltijden. Het dieet belooft je bij een strikte toepassing hiervan binnen 2 weken redelijk veel kilo’s af te vallen zonder nadelige schommelingen in het gewicht achteraf.

Het is een erg streng dieet en zo’n streng dieet als deze richt zicht vaak niet op het aspect gezondheid, maar meer op het afvallen zelf. Gezonde voeding moet altijd voorop staan, ook binnen een dieet. En een dieet moet dus niet alleen bestaan ​​uit voeding die wel mag en voeding die je niet mag. Dit helpt je ook om het schommelen in je gewicht te voorkomen. Het metabolische dieet is een vorm van het koolhydraatarme dieet. Dit specifieke dieet zit vol met aannames over diverse processen binnen het lichaam, die zijn bedoeld om de stofwisseling te versnellen.

Metabolismedieet: Kun je hiermee afvallen?

Het metabolisme zijn alle technieken binnen in het lichaam waarin de deeltjes van ons voedsel verwerkt worden. Katabolisme zorgt voor afbraak van de onderdelen van het ingenomen voedsel om op die wijze energie te creëren binnen het lichaam. Bij katabole processen worden deze tot in de kleinste deeltjes verwerkt. De verwerking van koolhydraten zorgt dat deze snel worden afgebroken tot glucose; Dat zijn een soort lichaamssuikers. De tegenhanger hiervan, namelijk anabole processen gebruiken de aanwezige energie juist voor ingewikkelde bouwstoffen, zoals proteïnes (eiwitten). Deze interne processen gaan altijd door, 24 uur per dag, zonder dat we er zelf iets van merken, en deze anabole en katabole interne processen zijn ook direct aan elkaar gelinkt en reageren zelfs op elkaar.

Bij het metabole dieet verminder je je koolhydraatinname. Je lichaam put uit je vetreserves wanneer het energie nodig heeft. Dus het dieet is gericht op vetverbranding. Doordat je hoog in je eiwitten zit zorg je ervoor dat je lichaam je spieren niet gebruikt voor energie. Meer eiwitten in je dieet zorgen er voor dat je meer water vasthoudt. Dit houdt dan weer in dat je dus niet alleen water kwijt raakt gedurende deze 2 weken.

Bloedsuikerspiegel

Minder koolhydraten eten betekent dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Als je meer koolhydraten eet, resulteert dit normaal gesproken in een verhoogde bloedsuikerspiegel. Als compensatie krijgt je lichaam dan een seintje van de hersenen en die zorgt voor een verhoogde insulineafgifte. Insuline is een hormoon en dat geeft een waarschuwing aan de cellen om meer of juist minder voedingsstoffen op te nemen.

Onze koolhydraatvoorraad is gelimiteerd, een lichaam kan maar zoveel opslaan als dat er ruimte voor is. Te veel koolhydraten zorgen voor een hogere insulineafgifte, omdat er simpelweg geen plaats voor opslag beschikbaar is. Tevens zet insuline de vetverbranding op een laag pitje, wat dus bij een dieet tegen je gaat werken. Aanrader binnen dit dieet is extra eiwitshakes te nemen, deze geven je voldoende eiwitten op een gezonde manier. Je hongergevoel zal snel afnemen en de piekmomenten zullen afvlakken hierdoor.

Metabool dieet: wat brengt het je echt?

Binnen dit dieet zal jouw lichaam zich gaan aanpassen en energie steeds meer uit de vetreserves halen. Hiermee breng je het in die 2 weken in een crisissituatie. Het metabolische dieet kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies met een extreem calorietekort en een koolhydraatverbod. Het niet mogen eten van bepaalde soorten voeding wordt echter op de lange termijn ook in verband gebracht met toenemende hunkering naar dat voedsel, want zo werkt het menselijk brein nu eenmaal.

Als je terugkeert naar jouw gebruikelijke eetgewoontes dan kun je daarna al snel weer aankomen. De vetcellen in ons lichaam worden dan in korte tijd weer opgevuld.

Een kortetermijn dieet van dit type wordt niet aanbevolen voor het verliezen van gewicht gewichtstoename over een langere tijd. Gebruik het dieet maximaal 2 weken en niet langer. Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid aan koolhydraten nodig bij een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon. Daarnaast geeft het stofwisselingsdieet geen precieze instructies over hoe men na die 2 weken dient te gaan eten.

Aanrader voor succesvol gewichtsverlies

Aangeraden wordt een evenwichtige voeding aan met een verlaagde calorie inname. Verander je dieet voor de langere termijn. Zorg voor een verlaagde calorie inname van maximaal 500 calorieën. Zorg voor een actiever leven, dus meer bewegen en vaker de fiets nemen en wandelen.

Metabool Dieet

De term stofwisselingsdieet klinkt verwarrend en lijk ook de stofwisselingskuur of het HCG-dieet. De stofwisselingskuur en het HCG-dieet moeten meer worden opgevat als verschillende uitvoeringen van het metabolische dieet. In wezen zijn de voeding en de basisregels hetzelfde bij een koolhydraatarm dieet en een eiwitrijk dieet.

Het stofwisselingsdieet is een soort koolhydraatarm dieet wat rijk is aan eiwitten, waarmee je in theorie binnen 2 weken zo een tien kilo moet kunnen afvallen. Door een hoog calorietekort en door een categorie niet toegestane voeding, dus dingen die je absoluut niet mag eten, zou dit bereikt kunnen worden. Het metabolische dieet heeft als doel je metabolisme omhoog te jagen, dit kun je nog verder aanwakkeren door te gaan sporten of meer te gaan bewegen. Sommige voedingsdeskundigen raden binnen een dieet echter niet aan om te werken met niet toegestane voeding en liever ook geen extreem calorietekort, want dit is zeer zwaar om vol te houden. Men kan beter zeer scherp oplette op het type koolhydraten, een matig calorietekort en voldoende lichaamsbeweging nemen.

Wat wordt er gegeten binnen het metabool dieet?

Eiwitrijke voedingsmiddelen hebben de voorkeur op het menu. Daarnaast worden koolhydraten zoveel mogelijk vermeden. Zelfs als het concept van het metabolische dieet verleidelijk klinkt, raden we je aan om op de lange termijn een uitgebalanceerd dieet te volgen. Vergeet dus niet om ook wat complexe koolhydraten en gezonde vetten te eten.

Populaire voedingsmiddelen binnen het metabolische dieet zijn onder meer:

-mager vlees, vis, kalkoen

-koolhydraatarme groenten en fruit

-Magere kwark en magere yoghurt

-eieren

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in