Invloed van Alcohol op Gewichtsverlies: De Feiten

Invloed van Alcohol op Gewichtsverlies: De Feiten
Invloed van Alcohol op Gewichtsverlies: De Feiten

Heb je ooit gedacht aan de invloed van dat gezellige glaasje wijn op je gewichtsverliesdoelen? Laten we dat eens nader bekijken.

Alcohol en Calorieën

Allereerst, alcohol bevat calorieën, en niet zo’n beetje ook. Volgens het Voedingscentrum levert één gram alcohol maar liefst zeven calorieën, bijna evenveel als vet (Voedingscentrum, 2023). En dat zijn ‘lege’ calorieën, zonder voedingswaarde.

Het is belangrijk te begrijpen dat alcohol inderdaad calorieën bevat. Volgens het Voedingscentrum levert één gram alcohol zeven calorieën. Dat is bijna net zo veel als vet! Wanneer je een glas wijn of bier drinkt, consumeer je ‘lege’ calorieën – deze calorieën voegen weinig tot geen voedingswaarde toe aan je dieet. Ze geven je lichaam niet de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren.

Daarnaast bevat alcohol ook suiker, wat bijdraagt aan de totale calorie-inhoud. Wijn en bier bevatten koolhydraten, en mixdrankjes kunnen veel suiker bevatten door de toegevoegde frisdrank of sap. Het is dus niet alleen de alcohol zelf die de calorieën oplevert, maar ook de andere ingrediënten in je drankje.

Alcohol Beïnvloedt Je Stofwisseling

Alcohol heeft ook invloed op je stofwisseling. Het drinken van alcohol kan het vetverbrandingsproces van je lichaam vertragen (Universiteit Gent, 2022). Dat komt omdat je lichaam eerst de alcohol wil afbreken voordat het weer vet gaat verbranden.

Een ander belangrijk aspect om te begrijpen is hoe alcohol je stofwisseling beïnvloedt. Het menselijk lichaam is niet in staat om alcohol op te slaan, dus het probeert het zo snel mogelijk te metaboliseren. Dit betekent dat je lichaam andere metabole processen, zoals de verbranding van vet en suiker, in de wacht zet om zich op de alcohol te concentreren. Dit kan het proces van gewichtsverlies vertragen.

Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat alcohol de vetoxidatie kan remmen. Dit betekent dat je lichaam minder vet verbrandt wanneer je alcohol drinkt. Daarom kan regelmatig drinken het gewichtsverlies bemoeilijken, zelfs als je calorietekort behoudt.

Alcohol en Eetlust

We hebben allemaal wel eens gehoord van ‘drunk munchies’ of de verhoogde eetlust na het drinken. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat alcohol onze remmingen verlaagt en ons meer doet eten. Dit betekent dat een avondje drinken kan leiden tot overeten, wat natuurlijk nadelig is voor gewichtsverlies.

Daarnaast kunnen de voedselkeuzes die we maken na het drinken van alcohol ook minder gezond zijn. Het is veel waarschijnlijker dat we ongezonde snacks of fast food kiezen als we onder invloed zijn van alcohol.

Alcohol en Vochtbalans

Bovendien kan alcohol leiden tot uitdroging, wat je lichaamsgewicht kan beïnvloeden (KU Leuven, 2022). Het is dus belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.

Alcohol is een diureticum, wat betekent dat het je nieren stimuleert om meer urine te produceren. Dit kan leiden tot uitdroging, wat op zijn beurt kan leiden tot een hoger lichaamsgewicht door waterretentie.

Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat dehydratatie je lichaam kan aanzetten tot het vasthouden van water als een overlevingsmechanisme, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en gewichtstoename. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken, vooral als je alcohol consumeert.

Kan Ik Dan Helemaal Geen Alcohol Drinken?

Dit betekent niet dat je helemaal geen alcohol meer mag drinken. Het gaat om balans en matiging. Af en toe een glas wijn of bier kan prima passen in een gezond voedingspatroon (Gezondheidsraad, 2021).

Verantwoordelijk Drinken tijdens Gewichtsverlies: Is het mogelijk?

Het is zeker mogelijk om af en toe te genieten van een alcoholisch drankje tijdens je gewichtsverliesreis, maar het is belangrijk om dit met mate te doen. Vermijd suikerhoudende mixdrankjes en kies voor opties met een lager alcoholpercentage, zoals licht bier of droge wijn. Blijf ook gehydrateerd door voldoende water te drinken.

Ten slotte, onthoud dat gewichtsverlies een reis is, geen race. Het gaat er niet om jezelf van alles te ontzeggen, maar om gezonde keuzes te maken die je op de lange termijn kunt volhouden. Af en toe een drankje moet kunnen, zolang je maar bewust bent van de effecten die alcohol kan hebben op je gewichtsverliesdoelen.

Conclusie

Als je probeert gewicht te verliezen, is het belangrijk om rekening te houden met de invloed van alcohol. Het gaat hierbij niet alleen om de calorieën in de alcohol zelf, maar ook om de effecten van alcohol op je stofwisseling, eetlust en vochtbalans.

Bronnen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in