Een gedachte over je hart en je gezondheid

Senior woman having a heart problem
Senior woman having a heart problem

Met alle verschillende soorten medische behandelingen die beschikbaar zijn bij de behandeling van een hartaanval, heeft onderzoek aangetoond dat mensen die een uitgebalanceerd dieet eten en meer bewegen, hun risico op hart- en vaatziekten en overlijden aanzienlijk kunnen verminderen, zelfs als ze in de 50 of 60 zijn. De meeste experts zijn het erover eens dat een gezondheidsbevorderende levensstijl zoals goed eten, actief zijn en niet roken het algehele risico op hartaandoeningen met 80 procent kan verminderen.

Veel mensen een geschiedenis van een hartaanval of angina pectoris. Het is nu een van de belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten. Meer dan 1 miljoen Amerikanen hebben elk jaar een hartaanval. Een hartaanval, of myocardinfarct (MI), is permanente schade aan de hartspier. “Myo” betekent spier, “cardiaal” verwijst naar het hart en “infarct” betekent de dood van weefsel als gevolg van een gebrek aan bloedtoevoer.

Voeding en energie worden aan het hele lichaam geleverd door bloed uit het pompende hart. Het hart zelf vereist constante energie in de vorm van zuurstof en voedingsstoffen, die allemaal afkomstig zijn van het bloed dat via de kransslagaders wordt afgeleverd. Een verstopping in de kransslagaders voorkomt de bloedstroom en zorgt ervoor dat de hartspier verhongert. De medische term voor een dergelijke uithongering is ischemie, een aandoening die gepaard gaat met een ongemak op de borst dat angina pectoris wordt genoemd. Als de blokkade ernstig is, sterft een deel van de hartspier daadwerkelijk af. Wanneer de hartspier sterft, wordt dit een hartaanval of myocardinfarct genoemd.

Gelukkig biedt de moderne geneeskunde al medische behandeling van een acuut hartinfarct. Preventieve maatregelen zijn geïdentificeerd en worden nu aangeleerd om te voorkomen dat een dergelijke aanval zich voordoet of terugkeert. Bètablokkers zijn medicijnen die worden gebruikt om de hartslag en bloeddruk te verlagen. Deze kunnen worden toegediend via een intraveneuze (IV) lijn of via de mond. Zuurstof wordt gebruikt via neuspluggen of een mondkapje als iemand een hartaanval krijgt. Dit is handig als de ademhaling moeilijk is of de hoeveelheid zuurstof in het bloed laag is.

Aspirine wordt gebruikt om de bloedstolling te verminderen. Het werkt door te voorkomen dat bloedplaatjes aan elkaar plakken. Plavix (clopidogrel) is een extra bloedplaatjesblokker die wordt gegeven aan mensen met een hartaanval. Zowel aspirine als plavix zijn pillen die via de mond worden toegediend. Stollingsremmers genaamd heparine, lovenox en 2B3A worden gegeven via de IV en kunnen helpen voorkomen dat de blokkade erger wordt. Een statine, of cholesterolpil, wordt vaak gegeven aan mensen met een hartaanval. Ook dit kan een verstopping stabiliseren en voorkomen dat deze erger wordt.

Pijn op de borst kan worden verminderd met nitroglycerine. Dit wordt op verschillende manieren gegeven, een oplossende pil onder de tong, een pasta op de borst of via het infuus. Nitroglycerine helpt de kransslagaders te verwijden waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. Morfine is een ander medicijn om ongemak op de borst onder controle te houden en angst te verlichten. Deze genoemde medicijnen werken om een blokkade te stabiliseren, maar ze zijn niet erg effectief in het verwijderen van een die zich al heeft gevormd.

Deze klus wordt gedaan door “clot buster” medicijnen of trombolytica. T-PA (weefsel plasminogeen activator) en soortgelijke geneesmiddelen kunnen een blokkade doorbreken en de bloedstroom herstellen. Als alternatief kan dit worden gedaan met een ballon- en stentprocedure door een cardioloog.

Er zijn echter praktische manieren die de kans op een hartaanval kunnen verminderen. Het dagelijks consumeren van ten minste vijf groenten en fruit, minstens 2,5 uur per week sporten, een gezond gewicht behouden en niet roken, kan uw kansen op hartproblemen met 35 procent verminderen en het risico om te sterven met 40 procent, vergeleken met mensen met een minder gezonde levensstijl. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een uitgebalanceerd dieet eten en meer bewegen, hun risico op hart- en vaatziekten en overlijden aanzienlijk kunnen verminderen, zelfs als ze in de 50 of 60 zijn. De meeste experts zijn het erover eens dat een gezondheidsbevorderende levensstijl zoals goed eten, actief zijn en niet roken het algehele risico op hartaandoeningen met 80 procent kan verminderen. Inderdaad, het aannemen van een hart-gezonde levensstijl maakt een verschil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in