De verschillende soorten stress

De verschillende soorten stress
De verschillende soorten stress

Stress beïnvloedt elk individu anders, afhankelijk van de oorzaak en de gevolgen ervan. Daarom zijn er verschillende soorten stress zoals erkend door klinische en onderzoeks studies. Het is belangrijk voor een individu om de oorzaak van stress te herkennen om te weten hoe ermee om te gaan en hopelijk het stressniveau te verminderen. Bovendien heeft elk type stress verschillende benaderingen van de behandeling.

In principe zijn er drie soorten stress bekend: acute stress, episodische acute stress en chronische stress. Een vierde soort – psychologische stress – komt echter ook steeds vaker voor en wordt beschouwd als een legitieme vorm van stress.

Acute Stress

Dit is de meest voorkomende vorm van stress, die het gevolg is van de druk waaraan men in het dagelijks leven wordt blootgesteld. In kleine doses acute stress kan het zelfs gunstig zijn voor een individu. Denk aan sporters die op het punt staan om mee te doen aan een evenement. Ze ervaren acute stress, wat de productie van adrenaline veroorzaakt en hen een uitbarsting van energie geeft die nodig is om hun best te doen.

De symptomen voor dit type stress zijn gemakkelijk herkenbaar en treffen een persoon meestal alleen op korte termijn. Veel voorkomende symptomen zijn rug- of nekpijn, spierspanningen, hoofdpijn, snelle hartslag, zweterige handpalmen, koude handen of voeten.

Episodische acute stress

Zoals hierboven vermeld, is acute stress vrij gebruikelijk voor de meeste mensen. Er zijn echter een paar anderen die het vaker ervaren dan anderen. Deze mensen zijn degenen die zo gefocust zijn op het bereiken van organisatie en toch altijd falen als het gaat om prestaties. Daarom is het niet verwonderlijk dat ze vaak prikkelbaar worden, zo niet met zichzelf dan met hun oorspronkelijke omgeving. Dit verklaart ook waarom ze de werkplek een behoorlijk stressvolle omgeving vinden.

Andere vormen van episodische acute stress zijn die mensen die zich zorgen blijven maken. Ze zijn zo pessimistisch geworden over het milieu dat ze altijd voorspellen dat er iets verkeerds zou gebeuren. Vandaar dat ze zich uiteindelijk vreselijk, gespannen of angstig voelen zonder duidelijke redenen te hebben om zich zo te voelen.

Chronische stress

Dit is het soort stress dat iemand verslijt. Bovendien bouwt het zich in de loop van de tijd op en kan het langetermijneffecten op een persoon veroorzaken, zowel emotioneel als fysiek. De meeste vormen van chronische stress worden veroorzaakt door trauma’s die ze moeilijk los kunnen laten en dus blijft het hun dagelijks leven verstoren.

Een probleem met chronische stress is dat mensen vaak geloven dat het iets is dat aangeboren is voor hen en waar ze niet vanaf kunnen komen. Het maakt het dus moeilijk om deze aandoening te behandelen, omdat deze vaak wordt genegeerd door de persoon die erdoor wordt getroffen. Het kan echter worden behandeld door middel van stressmanagementprocedures en gedragsbehandeling.

Psychologische stress

Stress heeft zijn eigen complexiteit. Met de verschillende soorten die hierboven zijn vermeld, heeft psychologische stress meer betrekking op het vermogen van een persoon om op een bepaalde situatie te reageren. Om specifiek te zijn, het verlies van dat vermogen. Tijdens gevaarlijke situaties produceert je lichaam hormonen die bekend staan als adrenaline en cortisol die het lichaam ertoe aanzetten om een reactie te geven.

Vergelijk dit met het opladen van een batterij die hoogspanning produceert die moet worden ontladen. In het geval van een persoon die lijdt aan psychologische stress, slaagt het lichaam er niet in om die uitbarsting van energie die wordt geproduceerd te ontladen. De voortdurende verhoging van je hartslag en de productie van adrenaline kan leiden tot fatale problemen in je hart.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand psychologische stress krijgt, maar het kan een trauma omvatten dat is opgelopen door een emotioneel verontrustende gebeurtenis in het verleden of andere emotionele angst. Het probleem met mensen die lijden aan psychologische stress is dat ze de neiging hebben om meer stress in hun leven op te wekken door zichzelf te onderwerpen aan stressvolle situaties. Tegenwoordig houden verschillende groepen counseling om degenen die aan deze aandoening lijden te helpen en de controle over hun leven terug te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in