Alcohol en afvallen

Alcohol en afvallen
Alcohol en afvallen

Veel mensen willen afvallen en vragen zich af of het drinken van alcohol hun gewichtsverlies kan belemmeren. In dit artikel zullen we onderzoeken hoe alcohol ons lichaam beïnvloedt en hoe het kan bijdragen aan gewichtstoename, evenals enkele tips voor het verminderen van de inname van alcohol tijdens het afvallen.

Hoe alcohol ons lichaam beïnvloedt

Alcohol wordt gemetaboliseerd in de lever en kan leiden tot de productie van acetaldehyde, wat kan leiden tot oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam. Alcohol kan ook de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, wat kan leiden tot honger en eetbuien. Bovendien kan alcohol de stofwisseling van vetten verstoren, waardoor het lichaam minder efficiënt vet kan verbranden.

Hoe alcohol kan bijdragen aan gewichtstoename

Alcohol bevat calorieën en het drinken van te veel alcohol kan bijdragen aan gewichtstoename. Een standaard glas wijn bevat bijvoorbeeld ongeveer 120 calorieën en een blikje bier bevat ongeveer 150 calorieën. Bovendien kan het drinken van alcohol leiden tot het eten van calorierijk voedsel zoals snacks, waardoor het totale aantal calorieën dat we consumeren toeneemt.

Tips voor het verminderen van de inname van alcohol tijdens het afvallen

Als je wilt afvallen en toch wilt genieten van een drankje, zijn er enkele tips die je kunt volgen om de inname van alcohol te verminderen:

  1. Beperk de inname van alcohol tot één drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee drankjes per dag voor mannen.
  2. Kies voor drankjes met minder calorieën, zoals wodka-soda, gin-tonic of droge witte wijn.
  3. Drink langzaam en neem af en toe een slokje water om gehydrateerd te blijven en minder snel te veel te drinken.
  4. Vermijd calorierijke mixdrankjes zoals margarita’s en pina colada’s.
  5. Plan je drankjes in, zodat je niet onverwachts te veel drinkt.

Conclusie

Alcohol kan bijdragen aan gewichtstoename door het leveren van extra calorieën en het stimuleren van eetbuien. Het kan ook de stofwisseling van vetten verstoren, waardoor het lichaam minder efficiënt vet kan verbranden. Als je wilt afvallen, is het belangrijk om de inname van alcohol te beperken en te kiezen voor drankjes met minder calorieën. Door je bewust te zijn van je alcoholconsumptie en te kiezen voor verantwoorde opties, kun je nog steeds genieten van een drankje terwijl je werkt aan je gewichtsverliesdoelen.

Bronnen:

  1. “Alcohol and weight loss.” NHS, 10 Aug. 2017, https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/alcohol-and-weight-loss/.
  2. “Calories in alcohol.” NHS, 11 Dec. 2018, https://www.nhs.uk/live-well/alcohol-support/calories-in-alcohol/.
  3. “How to drink alcohol and still lose weight.” Healthline, 10 Sep. 2019, https://www.healthline.com/nutrition/drinking-alcohol-and-weight-loss#tips-for-weight-loss.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in